El projecte Thermos de planificació de xarxes d'energia avança amb trobades entre els socis europeus

Granollers va participar al juny en una reunió a Letònia i al setembre n'acollirà una altra amb el soci portuguès

27 de Juliol 2018
+
La darrera trobada del projecte Thermos va fer-se a Letònia (Jelgava)
En el marc del projecte europeu Thermos de planificació de xarxes de calor i fred als municipis, en què participen com a ciutats pilot Islington (Regne Unit), Varsòvia (Polònia), Jelgava (Letònia) i Granollers, la nostra ciutat acollirà al mes de setembre la visita de la seva ciutat rèplica, Cascais (Portugal) amb la qual treballa conjuntament l'aplicació de l'eina de planificació, també anomenada Thermos. 
 
Thermos és un projecte europeu iniciat l’octubre de 2016 que s'allargarà fins al setembre de 2019, finançat pel programa Horitzon 2020 . 
 
Granollers és ara en fase de prova de les prestacions de l’eina dissenyada pel Centre per a l'Energia Sostenible a Londres amb la col·laboració de Imperial College,  que permetrà planificar una xarxa de subministrament de calor al polígon Congost-Jordi Camp. L'estalvi energètic en les zones industrials suposa un gran pas per a la transició energètica en l'àmbit local, ja que representa la meitat de tot el consum energètic de la ciutat.   
 
A final de juny, tècnics municipals van participar a la quarta trobada del projecte, celebrada a Letònia (Jelgava). Allà es va presentar l’eina de planificació i els diferents socis europeus van fer aportacions per millorar-la i fer-ne difusió als països respectius, entre els professionals interessats i l'administració competent. Els tècnics es van trobar amb l'alcalde letó per trobar línies de col·laboració en matèria ambiental entre ciutats que tenen una població similar, van visitar una planta de cogeneració d'energia i van  parlar de la formació que seguiran els tècnics que apliquin l'eina Thermos a cada país. 
 
La propera cita serà passat l'estiu, els dies 20 i 21 de setembre. Aquests dos dies se celebrarà a Granollers una reunió amb representants de la ciutat de Cascais on també participaran altres socis com ICLEI Europa (Governs Locals per la Sostenibilitat, que aplega 1.500 ciutats) i la consultora d'eficiència energètica CREARA, a més d'institucions catalanes. 
 
Granollers ha organitzat  visites a diferents instal·lacions de xarxes de calor i fred on els socis portuguesos podran veure de prop com funcionen i també exemples aplicats a zones residencials. A més, es faran unes xerrades per explicar com s'han treballat les dades de Granollers per introduir-les a l'eina i amb quins problemes s'han trobat.