Aquest dimarts 7 de juny s'ha fet l'acte de cloenda del Projecte Singular Junts impartit a la ciutat durant aquest curs. Hi han participat 45 alumnes de 6 centres educatius Escola Pia, Institut Carles Vallbona, Institut Antoni Cumella, Institut Celestí Bellera, Institut Marta Estrada i EMT, i 53 empreses d'acollida.
Des del curs 2008-2009, l'Ajuntament de Granollers, amb la col·laboració del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, participa en aquest projecte educatiu que cada any permet graduar a més alumnes de 4t d'ESO i, per tant, ajuda a reduir el fracàs escolar a la ciutat, que segons dades del curs 2020-2021 se situa a Granollers en el 7 % (joves amb 16 anys o més que surten dels centres educatius sense l'ESO).
Aquesta xifra, que ha anat baixant els darrers anys, cal que els joves que graduen en ESO puguin continuar posteriorment una formació postobligatòria i que l'acabin, ja que segons la Unió Europea, la dada d'abandonament escolar prematur, o el que és el mateix, joves de fins a 21 anys que no tenen cap formació postobligatòria acabada, és a l'estat espanyol de les més altes.
Per això, aquest projecte, no només té per a objectiu que l'alumne de 3r pugui passar amb bons resultats a 4t i que els de 4t puguin graduar, sinó que també ajuda a orientar als joves en la presa de decisions que s'han d'enfrontar en acabar l'etapa obligatòria de l'escolarització. Els permet veure quin camí seguir en la formació professionalitzadora, a través dels Programes de Formació Inicial per aquells que no aconsegueixen treure's el graduat i en la Formació Professional de Grau Mitjà aquells que sí que han pogut acreditar-ho.
Al llarg del curs 45 alumnes de 3r i 4t d'ESO de la ciutat han compartit temps i espai amb personal sanitari, administratiu, mecànics, personal de manteniment, comerciants, perruquers... i això els ha permès un primer contacte amb el món laboral que els ha donat, d'una banda, una primera experiència, i de l'altra els ha permès adquirir competències assimilables per poder acreditar l'ESO. A més de poder tastar un ofici que si els ha agradat el podran continuar aprenent a través d'un cicle formatiu.
La implicació dels tutors, de les famílies i sobretot de les empreses és indispensable perquè aquest projecte pugui tirar endavant. I quan parlem d'empreses parlem de les persones que acullen i acompanyen als joves durant les 10 hores setmanals que passen al centre de treball, i que ho fan de forma altruista.