El projecte educatiu d’arts escèniques de l'escola Ponent guanya un Premi Baldiri

El projecte té com a objectiu estimular l’educació en arts escèniques com a mitjà de l’aprenentatge

05 de Juny 2023
+
Espectacle de l'alumnat de 3r de primària de l'escola Ponent en l’acte de presentació del llibre l’Albert Forns «I el cel ens va caure al damunt»

L’escola Ponent de Granollers ha estat distingida amb un Premi Baldiri Reixac pel projecte educatiu Meraki, una aposta del centre per incorporar les arts escèniques com a eina pedagògica de transformació. El guardó distingeix el projecte artístic de l’escola, ja que fomenta la llengua catalana com a espai de cohesió social, i té una dotació econòmica de 4.000 euros.

El projecte Meraki té com a objectiu estimular l’educació en arts escèniques com a mitjà de l’aprenentatge, per tal de consolidar una identitat pròpia i articular la vida a l’escola, tot fomentant la llengua catalana i la cohesió de l'alumnat. Les arts escèniques són una eina per educar en valors i transmetre coneixements de tot tipus, fent servir una metodologia diferent que motiva els alumnes i els anima a participar.

L’escola Ponent adapta tot el currículum de català, des d’I3 a 6è de primària, per treballar-lo íntegrament a través del teatre, impulsant les arts escèniques al centre per fomentar la llengua catalana i la cohesió de l’alumnat. Per fer-ho, es basa en l'estratègia d'utilitzar les arts escèniques com a eina de millora educativa, i que aquestes siguin el motor de cohesió de tota la comunitat educativa.

L’Ajuntament de Granollers ha ofert suport en la formació del professorat per introduir les arts escèniques a l’escola. El projecte també compta amb la participació dels Serveis Educatius del Vallès Oriental I, el Teatre Auditori de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts. A més, l’escola Ponent forma part des d’aquest curs del programa d’innovació pedagògica araArt de la Generalitat de Catalunya, un projecte a tres anys vista.

El projecte aborda les arts escèniques com un procés i vol deixar empremta en tota la comunitat educativa, però també al barri i a la ciutat. Un clar exemple ha estat l’espectacle de moviment que l’alumnat de 3r de primària de l’escola Ponent ha creat amb motiu del 85è aniversari del bombardeig de 31 de maig de 1938. L’han estrenat aquest dimecres en l’acte de presentació del llibre l’Albert Forns «I el cel ens va caure al damunt». Els infants, de la mà de l’experta en teatre Marta G. Otín, les mestres i l’especialista en arts escèniques a l’escola, Judit Sánchez, han ideat aquesta actuació que ha recollit vivències i reflexions dels testimonis del bombardeig. L’alumnat ha treballat la memòria històrica i el record, ha visitat el refugi de l’ajuntament i Can Jonch i ha dedicat un mes a la preparació de l’espectacle.

Els premis Baldiri Reixac

Els premis Baldiri Reixac són guardons anuals que atorga la Fundació Carulla i que, des de fa 45 anys, impulsen i reconeixen projectes que transformin l’educació i donin resposta als nous reptes socials i educatius des de la cultura i les arts. En aquesta edició, els guardons han distingit projecte d’emergència climàtica, foment de la llengua catalana, esperit crític, gestió emocional i cohesió social i diversitat. I com a novetat, s’ha donat un premi a l’escola catalana més transformadora.

L’escola Ponent se suma amb aquest guardó a dos centres més de la ciutat que en edicions anteriors també han estat distingits amb un premi Baldiri: l’escola Pereanton i l’escola Ferrer i Guàrdia.