El pressupost municipal creix un 5,6% i reafirma el compromís amb la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic

El pressupost general de l'Ajuntament de Granollers s'ha aprovat amb els vots a favor del PSC, ERC i Junts per Granollers

17 de Novembre 2021
+
El pressupost municipal creix un 5,6% i reafirma el compromís amb la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic

Amb els vots a favor del PSC, ERC i Junts per Granollers, l'abstenció de Ciutadans i el vot en contra de Primàries, el Ple municipal ha aprovat aquest dimarts en sessió extraordinària el pressupost general per al proper any 2022. Amb un total de 96.901.536 euros, un 5,6% més que aquest any 2021, aquest pressupost més expansiu segueix apostant per les polítiques socials, la generació d'activitats econòmica i afronta el repte de la transició energètica amb la mirada posada a l'horitzó 2030.

Així, l'Ajuntament de Granollers comptarà el proper any amb uns pressupostos, que inclouen també el Museu de Granollers, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Granollers Mercat, Granollers Escena i Granollers Promocions, que són els més elevats dels darrers 10 anys. Aquest és un pressupost social i compromès amb la lluita amb el canvi climàtic, amb una mirada transformadora de la ciutat i també de suma ja que incorpora les aportacions dels grups municipals d'ERC i Junts per Granollers. I és que l'acord pressupostari amb aquests dos grups municipals inclou 12 mesures que es materialitzaran amb l'aplicació del romanent de tresoreria un cop s'hagi liquidat, al mes de març, el pressupost vigent.

Més despesa de manteniment i neteja i de cohesió social

La despesa ordinària i financera augmenta un 3,8% respecte aquest any, un creixement que és possible gràcies a l'augment dels ingressos corrents (IBI, IAE..), dels recursos que transfereix l'Estat i les taxes i impostos, però que, alhora, ja preveu la possible disminució d'ingressos de l'impost de les plusvàlues.

Dins d'aquesta despesa total, destaca l'augment en 2 milions d'euros per al salari i la valorització de llocs de treball dels treballadors municipals i el creixement en 1,8 milions d'euros que es destinaran al nou contracte d'escombraries i neteja i a l'augment dels costos energètics. I és que, per àrees, la despesa en manteniment i neteja suposa un 19% del total sent una de les partides més importants, només per darrere d'educació (20%), i en una clara aposta per la millora del manteniment de la ciutat. En aquest sentit, per exemple, es millorarà la neteja als parcs municipals els caps de setmana.

També es destaca l'augment de la dotació pressupostària als programes d'atenció domiciliària, a les subvencions per a la promoció del comerç i a la formació en arts escèniques, la inversió en matèria de ciberseguretat o la destinació d'1 milió d'euros al fons de contingència per fer front a despeses o a possibles disminucions d'ingressos (com l'impacte de l'import de plusvàlues).



La inversió augmenta un 20,8%

Pel que fa a les inversions, s'hi destinaran 11,7 milions d'euros que suposen un augment destacat del 20,8% respecte a els pressupostos d'aquest 2021. La majoria dels projectes seran finançats pel mateix ajuntament i només dos projectes rebran un total d'1,5 milions d'euros d'altres administracions. Seran el projecte de recuperació de pis i mines per a l'abastament d'aigua a parcs urbans (finançat en part per l'Agència Catalana de l'Aigua) i el projecte de remodelació de les piscines municipals (que rep finançament de la Diputació de Barcelona).

Així, l'Ajuntament assumirà nou deute per un import de 10 milions d'euros que es reduirà quan es liquidin els pressupostos del 2021 i es pugui fer servir el romanent per finançar la inversió. De fet, l'Ajuntament de Granollers té una bona salut financera amb un endeutament de 23,3 milions.

Altres projectes d'inversió destacats per al 2022 seran:
- Projecte de 17 habitatges de lloguer social a la Font Verda: 1.450.000 euros
- Remodelació i adequació de diverses places: 1.195.000 euros
- Nou vial d'accés a l'Hospital: 585.000 euros
- Pressupostos participatius: 500.000 euros
- Adequació del parc del Congost: 300.000 euros
- Pas inferior a les vies de l'estació de la línia nord: 250.000 euros
- Segona fase de la integració urbana de la carretera de Lliçà: 245.000 euros

Aposta per la transició energètica i ecològica

Entre les inversions també hi ha la previsió de destinar 440.000 euros a ajuts per a la rehabilitació energètica i accessibilitat. Així es crearà una oficina per acompanyar la ciutadania i les empreses en la rehabilitació dels seus propis immobles. També es donarà continuïtat a la rehabilitació energètica d'edificis municipals i a la creació de nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Així l'Ajuntament reforça, un cop més, el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda Urbana per aconseguir una ciutat més equilibrada ambientalment, socialment i econòmicament. La ciutat es troba immersa en l'elaboració del Pla estratègic 2030 i ha presentat diversos projectes als fons Next Generation que poden complementar aquestes inversions per fer una ciutat més verda i a mida de les persones.