El periodista i escriptor Albert Forns ofereix aquests dies sessions de treball a diversos instituts de la ciutat sota el títol "31 de maig de 1938 - treballant amb l'arxiu oral". Aquests tallers s’emmarquen en el projecte «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig».
Albert Forns visita els alumnes de 4t d'ESO de quatre instituts de la ciutat (EMT, Carles Vallbona, Antoni Cumella i Marta Estrada) per compartir la memòria del bombardeig a partir de la projecció de fragments de les entrevistes realitzades fins al moment. La sessió permet descobrir diverses vivències del bombardeig, fins ara força desconegudes, explicades pels seus protagonistes, i debatre amb l’alumnat sobre la importància de la memòria oral per establir el relat quotidià de grans fets històrics.
Forns explica que «el bombardeig de 1938 encara té actualitat, malauradament, ja que actes com aquests encara continuen passant, per exemple, a Ucraïna». El periodista destaca que «no podem perdre la veu dels testimonis, necessitem el màxim d’històries possibles» i afegeix que l’alumnat que participa als tallers «queda parat en conèixer què va passat i de la vigència d’una desgràcia que encara pot passar avui».
El projecte «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig» té com a objectiu aconseguir recollir els darrers testimonis (orals, escrits, en imatge i, fins i tot, fonts secundàries) del bombardeig. Amb tots els testimonis, Albert Forns prepararà un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938, una obra que contribueixi al coneixement de la història del bombardeig a partir de les vivències personals dels qui el van patir, fet amb visió literària, que pugui esdevenir una obra que arribi a un públic ampli.
Aquesta és una de les activitats educatives incloses en el programa Granollers Vila Oberta a la Pau 2022 i que s’adrecen a l’alumnat de la ciutat de diverses etapes (primària, ESO i Batxillerat). El 20 d’abril, 400 alumnes de 2n de Batxillerat d’instituts de Granollers es van trobar al Teatre Auditori per reflexionar sobre el bombardeig de 1938 i el perill de les armes nuclears. A més, 14 centres educatius de primària i l’escola Montserrat Montero participen en el projecte “Per un món millor. ACTUEM!”. A través de diverses propostes, els infants treballen continguts vinculats a la situació de crisi ambiental que vivim, per construir alternatives per tenir una societat més justa i solidària que posi al centre la vida, els éssers vius i el planeta.
Més informació: www.granollers.cat/vilaobertaalapau i www.granollers.cat/memoriabombardeig