El Museu de Granollers presenta l'exposició "Pintant a la 4a Planta Vicenç Viaplana"

L'exposició es podrà visitar fins al 9 de maig

24 de Març 2021
+
El Museu de Granollers presenta l'exposició "Pintant a la 4a Planta Vicenç Viaplana"

El Museu de Granollers obre aquest dijous 25 de març, a partir de les 7 de la tarda, l'exposició "Pintant a la 4a Planta Vicenç Viaplana". El mateix dijous al migdia es fa una trobada al museu amb l'artista i els mitjans de comunicació.

Aquesta exposició és alhora una reivindicació i una ocasió per conèixer o reconèixer l'art i el procés de treball i de creació de Vicenç Viaplana. L’exposició ha estat plantejada i programada per a coincidir amb tres mostres més de l'artista: als Espais Volart de la Fundació Vila Casas, a la Galeria Marc Domènech i al Centre Cultural La Mercè de Girona. El Museu de Granollers presenta una obra de gran de format de 3 m x 8m que Vicenç Viaplana ha estat pintant a la 4a Planta del museu durant els darrers tres mesos, d’octubre a desembre de 2020. L’obra, realitzada in situ, es presentarà acompanyada d’una producció videogràfica on es documenta tot el procés de creació de l’obra a càrrec de Frau recerques visuals i d’una peça sonora original composada pel músic Ramon Solé.

L’obra titulada Submergències és un quadríptic matèric i quasi monocrom, que ens interpel·la. És un gran mur visual on s’evidencia la desaparició de coses i processos d’alguna classe natural, l’extinció de bioespècies, són forces submergides que escapen de la raó i de la figuració. És una peça amb la força personalíssima i vigent d’un artista plàstic, que conté diferents ritmes, traces, batecs, rastres, profunditats i veladures, opacitats i brillantors, les quals capturen la nostra atenció i ens endinsen en el llenguatge visual propi de l’art. Un llenguatge que es caracteritza pel seu codi obert d’interpretació.

El projecte de realització d’obra in situ de Viaplana ens remet a experiències prèvies que han estat possibles al Museu de Granollers. La primera, l’any 1977, on l’artista Antoni Tàpies, preparant una gran exposició amb Joan Brossa i Joan Miró, titulada ACC1. Art Contemporani Català, va fer l'obra "Gran A" a la sala 1 del museu. Pocs anys més tard, trobem la segona experiència d’obra realitzada in situ al museu. Sota el comissariat de Manel Clot, l’any 1982, sis artistes realitzen unes obres in situ per ser exposades, a la sala d’exposicions temporals del museu, sota al títol 6 pintures. Els artistes que van participar van ser Jordi Benito, José Manuel Broto, Xavier Franquesa, Ferran Garcia Sevilla, Xavier Grau i un joveníssim Vicenç Viaplana. Per últim, el projecte dut a terme l’any passat on es va convidar a l’artista visual Lurdes R. Basolí a reinterpretar el cap de Bacus de Granollers, del s. II dC, peça de la col·lecció d’arqueologia del museu. Basolí va realitzar in situ l’obra fotogràfica titulada Evoè!(Les bacants i Bacus), l’obra va ser exposada al museu amb motiu de la primera edició d’Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers, al setembre de 2020. Les obres que es van generar dels projectes abans citats, actualment formen part de la col·lecció d’art contemporani del Museu de Granollers.

El que es veurà a l’obertura al públic de la mostra Pintant a la 4a planta Vicenç Viaplana serà el resultat d’aquestes hores de treball al museu, en un espai públic, que no és l’estudi on Viaplana acostuma a treballar, ni les mides de la peça són les habituals que sol utilitzar. L’obra ha estat concebuda i executada amb un ambient molt concret, molt inhabitual, i està lligada conceptualment amb l’entorn on s’ha creat. L’exposició presentarà l’acte de pintar tal i com és. L’eliminació de l’environament físic a l’hora de presentar l’obra ens permetrà veure la pintura nua d’efectes que li són aliens i provocarà la presència de la pintura per ella mateixa, com a entitat plàstica i de reflexió intel·lectual. És una gran lona pintada que retorna de manera ocasional l’activitat artística en el mateix lloc de posterior exhibició del treball, les sales del museu.