El Museu de Granollers cedeix obra al Museu d'Arqueologia de Catalunya

L'exposició temporal "L'Esplendor dels castells medievals catalans" inclou quatre peces del Museu de Granollers

07 de Setembre 2018
+
Cartell de l'exposició "L'Esplendor dels castells medievals catalans"

El Museu de Granollers ha cedit quatre peces al Museu d'Arqueologia de Catalunya per a l'exposició temporal "L'Esplendor dels castells medievals catalans". Aquesta mostra ens trasllada a un període històric comprès entre els segles X i XV. Catalunya com a terra de frontera al llarg de bona part de l’edat mitjana, constitueix un espai privilegiat per comprendre l’evolució dels castells. El marc històric de confrontació-relació entre dues cultures: la musulmana i la cristiana, esdevindrà també un magnífic escenari d’intercanvi de coneixements i d’avenços tècnics que afectaran d’una manera molt important l’arquitectura militar. L’exposició recull l’evolució arquitectònica, militar, social i econòmica dels castells i presenta una selecció d’objectes que reflecteixen la vida quotidiana, amb una visió sintètica del que van representar i l’ús que van tenir. L'exposició s'ha pogut veure a Costa Rica, al Museu del Jade i de la Cultura, del març al maig i ara es presenta al MAC fins al 3 de febrer del 2019.

El Museu de Granollers ha cedit  tres peces provinents de la Domus d'Olivet de Canovelles i una del Castell de Montclús de Sant Esteve de Palautordera:

  • Penjoll cruciforme elaborat en bronze platejat i esmaltat. Presenta decoració amb motiu d’animal fantàstic. Segles XIV-XV (1375-1450). Provinent de la Domus d’Olivet (Canovelles).
  • Penjoll. Aplic cruciforme elaborat en bronze amb bany de plata. Segle XIV-XV (1375-1450). Provinent de la Domus d’Olivet (Canovelles).
  • Fragment de cota de malla de ferro .Segle XIV-XV (1375-1450). Provinent de la Domus d’Olivet (Canovelles).
  • Espasa llarga de ferro amb restes de fibres de fusta a l’empunyadura. Segles XIV-XV. Provinent del Castell de Montclús (Sant Esteve de Palautordera).