Els dies 14 i 15 de novembre, s'ha celebrat l'ECOFest, el primer festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica que organitzen joves de Granollers, emmarcat en el projecte europeu EYES.
L'esdeveniment ha servit per fer arribar al consistori un document amb propostes per encarar el canvi climàtic amb mesures d’actuació local, lliurat a l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, en la segona jornada.
Aquestes recomanacions, elaborades després de diverses sessions de treball celebrades d’octubre de 2019 a octubre de 2020, es distribueixen en quatre àmbits temàtics: consum i mobilitat sostenible; alimentació conscient; cultura, educació i política; i ciència i tecnologia.
Entre altres propostes, s'inclouen la creació de més carrils bici i la promoció de les rutes i camins per a passejar, l'impuls del consum local i de proximitat, la posada en marxa d'una estructura permanent de joves per l’emergència climàtica (“Taula de Joves”) i la implementació de polítiques per reduir el consum de paper a les escoles i instituts municipals de Granollers.
L'alcalde ha agraït al jovent la feina feta i ha deixat clar el seu compromís per "explorar les qüestions que es proposen i veure com es poden anar implementant". També ha recordat que l'administració ha d'acompanyar la societat en la lluita contra el canvi climàtic i "trobar espais de relació per treballar junts".
Un projecte per sensibilitzar la societat
Celebrat en format virtual, l'ECOFest ha comptat amb tallers, xerrades i taules rodones sobre productes i joguines reciclades, maquillatge ECOfriendly, conscienciació social i models participatius, entre altres. També s'hi han fet concursos, concerts, ECOvermuts i jocs. En total, una cinquantena de persones s'han connectat al festival i una trentena més han participat en els sorteigs que s'hi han fet.
L'ECOFest ha estat la culminació de l'EYES, un projecte del programa europeu Erasmus+ en què ha participat l’Ajuntament de Granollers durant els darrers dos anys conjuntament amb les ciutats de Lió (França), Nàpols (Itàlia), Sonderborg (Dinamarca), Ciesyn (Polònia) i Varna (Bulgaria). Aquest programa europeu té l’objectiu d’impulsar la capacitació juvenil entorn a l’acció climàtica i ha mobilitzat un total de 235 joves de la ciutat, 30 dels quals s’han implicat activament participant en diferents activitats, conjuntament amb 20 adults referents de diferents organitzacions públiques i privades de Granollers i més de 20 voluntaris ciutadans.
Les accions desplegades durant el projecte tenien l’objectiu de detectar necessitats reals que té la ciutat i vehicular-hi respostes des de la mateixa ciutadania.
Es tracta, doncs, d'un projecte dirigit a sensibilitzar la societat sobre la capacitat dels i les joves i els seus drets; il·lusionar el jovent amb models participatius flexibles i diversificats; i portar a l’acció la ciutadania amb actuacions d’impacte directe en la societat.