Deu grups de diversos centres educatius de Catalunya, dels Programes de Formació i Inserció participen a la 1a Mostra de Fabricació Mecànica, impulsada pel Servei de Programes de Qualificació i Iniciació Professional, del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i CaixaBank Dualitza. Els PFI són estudis que s’adrecen a joves d’entre 16 i 21 anys que no han acreditat l’educació secundària obligatòria (ESO).
El seu objectiu és facilitar la continuïtat formativa dins de la formació professional (FP) i desenvolupar l'aprenentatge de les competències transversals i professionals necessàries per al món del treball.
La Mostra, celebrada a Granollers, ha acullit al voltant de 130 alumnes dels PFI d’arreu de Catalunya de la família professional de Fabricació Mecànica. Amb la presència de l’empresa Fronius i les entitats ASCAMM, AMEC i EURECAT.
Dues hores de mostra, on joves d’arreu de Catalunya han compartit projectes i experiències, i han experimentat els rols d'expositors i de visitants. En aquest espai s’ha comptat amb la participació d’empreses i entitats com Fronius, l’Associació Catalana d’Empreses de Motlles i Matrius, Associació de les Empreses Industrials Internacionalitzades i EURECAT, centre tecnològic de Catalunya. L’alumnat i professorat dels programes ha pogut experimentar amb un simulador de realitat virtual de soldadura, també ha rebut assessorament i orientació formativa del sector, ha vist el procés real de fabricació de peces i productes finals, i ha establert contactes amb borses i entitats en cerca de talent i de professionals qualificats per a la inserció.
Nuria Salan, doctora en Ciència dels materials i Enginyeria metal·lúrgica, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i actual presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), ha fet una xerrada titulada “Les competències per a la indústria 4.0 en el s.XXI”. Aquesta xerrada, centrada en el futur de la indústria en aquest sector, busca que els joves vegin la fabricació mecànica com a una opció de futur, fent especial èmfasi en reivindicar la presència de la dona.
La jornada s’ha tancat amb el lliurament a cada centre participant d’una màquina de soldar marca Fronius, juntament amb una formació i posada en marxa per a cada centre participant. Els 10 obsequis són gentilesa de Dualitza CaixaBank, i el senyor Ricard Guillem coordinador Territorial, Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears de l’entitat. Aquestes col·laboracions serveixen per establir vincles amb el món empresarial, que suposen un enriquiment per a la Formació Professional.
Per finalitzar i concloure la Mostra, el Mag Stigman ha posat el punt i final, dinàmic i divertit amb trucs de màgia relacionats amb conceptes de la Fabricació Mecànica! Abans de marxar, tots els participants han tingut a la seva disposició un àpat en format take away. Una gran experiència que posa a les mans dels joves el futur del sector industrial.