Aquest dijous 16 de març a la tarda s’ha celebrat, a la Sala Oberta del Teatre Auditori de Granollers, una nova sessió plenària del Consell de Ciutat de Granollers, la darrera d’aquest mandat. El Consell de Ciutat és el màxim òrgan de participació ciutadana que complementa, acompanya i es coordina amb el treball que es duu a terme des d’altres consells sectorials i territorials. Està format per unes quaranta persones que, d’acord amb el reglament del mateix Consell, es renoven cada quatre anys.
La sessió ha servit per fer el seguiment de l’estat d’execució dels Pressupostos Participatius 2019-2023 i també per fer repàs al treball desenvolupat pel Consell de Ciutat durant el mandat 2019-2023.
El pla de treball 2019-2023 del Consell de Ciutat
Justament, els Pressupostos Participatius és un dels projectes de ciutat en els quals s’ha implicat el Consell de Ciutat durant aquest mandat. La Comissió del Consell de Ciutat, formada per diverses persones membres del Plenari del Consell de Ciutat, han desenvolupat la funció de seguiment del procés participatiu i també de l’execució dels 13 projectes seleccionats per la ciutadania. La Comissió també va proposar els criteris qualitatius de priorització de projectes i va estar atenta al context sanitari i altres condicionants que poguessin afectar el procés participatiu, amb la finalitat de proposar o adaptar, si es donava el cas, els espais de promoció i deliberació de les propostes.
El Consell de Ciutat, per encàrrec de la Junta de Portaveus, va elaborar el mes de juny de 2020 el Pacte de Ciutat amb l’objectiu d’afavorir i vetllar per benestar i la igualtat d’oportunitats de totes les persones que viuen, treballen o gaudeixen de la ciutat. El Pacte es va presentar el 22 de juliol del 2020, amb la voluntat d’implicar la ciutadania i tots els agents socials i institucions locals. S’hi van adherir més de 250 persones, entitats i empreses i es va realitzar un procés participatiu que va acabar amb la concreció de 40 mesures d’acció per recuperar el dinamisme i la vitalitat de la ciutat arran de la Covid-19. El mes de maig de 2021, l’experiència «Pacte de Ciutat. Procés participatiu per recuperar la vitalitat i el dinamisme de Granollers», va ser seleccionada com a Bona Pràctica en Participació Ciutadana i s’inclou en el «Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals» que promou la Fundació Carles Pi i Sunyer.
Aquest mandat, el Consell de Ciutat també s’ha implicat en el Mundial Femení d’Handbol Femení celebrat a Granollers a finals de 2021. El Consell formar part de la Comissió Participativa del Mundial per debatre sobre les diverses accions i activitats relacionades amb la celebració d’aquest esdeveniment esportiu a la ciutat. Així, es van fer dues reunions de treball i una darrera d’avaluació.
El quart projecte destacat durant aquest mandat ha estat el 3r Pla Estratègic Granollers 2030. El Consell de Ciutat va fer les propostes per definir les missions i que es van treballar en els grups motor. Aquestes propostes es va orientar a impulsar la transformació de la ciutat per encarar els reptes i necessitats presents i del futur, així com a estructurar una agenda a mitjà i llarg termini. També es van definir d’acord amb les dinàmiques vinculades a l’Agenda 2030, com el nou marc comunitari europeu 2021-2026, els Fons NextGeneration i les agendes urbanes de Catalunya i Espanya. De tot aquest procés participatiu, el juny de 2022 es va aprovar el document Missions Granollers 2030, que estableix 3 missions i 15 fites amb horitzó 2030, a partir de les aportacions de la ciutadania. Des de l’octubre de 2021, més de 1.400 persones van participar, a través de 30 activitats, en la definició de les Missions Granollers 2030.