Donació del Fons Celestí Bellera i Rita Gibernau, mestres de Palou, a l'Arxiu Municipal.

Aquest migdia, l'alcalde Mayoral i el net, Ricard Bellera, han formalitzat la signatura del document a la Sala de Govern

23 de Març 2020
+
D'esquerra a dreta: Roser Rodríguez, Albert Camps, l'alcalde, Ricard Bellera, Sonia Lara, Alicia Moreno i J. M. Junqueras
Aquest migdia s'ha formalitzat la donació del Fons Celestí Bellera i Rita Gibernau a l'Arxiu Municipal. La signatura del document ha anat a càrrec de Ricard Bellera Kirchhoff, net dels qui van ser mestres de Palou -la parella formada per C. Bellera i R. Gibernau-, que conservava la documentació relacionada amb l'activitat professional dels seus avis a la casa familiar de Teià.
 
La donació inicial està formada per un conjunt aproximat de 50 plaques de vidre dels anys 1920-1942 i de 3 capses de documents, també de la mateixa cronologia, entre els quals destaquen el dietari de l’activitat i despeses del matrimoni, les cartes i postals que els alumnes escrivien als mestres, certificats i documents administratius del centre, entre d’altres. Són, tal com ha explicat Ricard Bellera, 75 quilos d’imatges, fotografíes, llibres i 1.400 imatges digitalitzades. El fons inclou una dotzena d'entrevistes a antics alumnes que ajuden a aproximar-se a la vida i la tasca de la parella Bellera Gibernau: "El nostre agraïment a l'Ajuntament i a l'Arxiu, els desitgem èxit en la gestió i divulgació de l'esperit dels mestres de l'època", ha dit.
 
L'alcalde, Josep Mayoral, de la seva banda, ha destacat que aquest arxiu "ajuda a explicar Palou, una part essencial del nostre territori i permet fer una capbussada a la història de l'educació en un temps de passió i dolor". "El vostre avi dona nom a un centre educatiu que dona identitat a un barri", ha afirmat, un institut que ha fet "de la renovació pedagògica un factor essencial". Alicia Moreno, directora de l'institut Celestí Bellera, ha destacat "l'oportunitat d'or" que representa aquest material, també, per recuperar la figura de Rita Gibernau. En aquest sentit, Josep M. Junqueras, professor d'història del centre, ha explicat que el curs vinent es dedicarà a la divulgació de la tasca d'aquests dos mestres entre l'alumnat. El regidor Albert Camps ha avançat, també, que s'està treballant per organitzar un taller de memòria a Palou amb el Consell del Poble. "Aquest patrimoni dona molt de si i l'hem d'estirar", ha afirmat.   
 
Celestí Bellera i Morera va acabar els estudis de Magisteri el curs 1921-22 i va ser nomenat mestre al poble de Palou. De la seva banda, Rita Gibernau i Riera, en acabar els estudis, va ser destinada a Eivissa,  si bé la seva mare, Gertrudis Riera, mestra al poble de Palou, va fer permutar de la plaça perquè la seva filla no hagués de marxar tan lluny, l’any 1927. Així va ser com Celestí Bellera i Rita Gibernau van coincidir, professionalment i vitalment. Celestí feia classes als nens i Rita, a les nenes. Ambdós es preocupaven de despertar la intel·ligència als alumnes i transmetre’ls el plaer de llegir i aprendre. En aquella època, l’escola estava situada al Camí Ral, al costat de l’Ajuntament de Palou, fins que al setembre de l'any 1932 es van inaugurar les escoles unitàries i la casa dels mestres, d'estil noucentista, que van funcionar fins al curs 1978-79. El mestre Celestí Bellera va morir a Palou el 12 de març de 1940, i Rita Gibernau va continuar a l’escola com a mínim fins a l’any 1942.
 
L’escola de primària de Can Bassa, activa des de l’octubre de 1974 amb el nom de Celestí Bellera, va convertir-se en centre d'ensenyament secundari el curs 1992- 93. Avui, precisament, 12 de març, fa 80 anys de la mort del mestre i el 2021 se'n compliran cent de la seva arribada a Palou.
 
Amb l’acceptació d’aquesta donació, l’Ajuntament es compromet a conservar i custodiar els documents i a fer-ne el tractament arxivístic necessari per classificar-lo i descriure'l, per permetre'n la consulta pública.