Des del Servei de Vigilància i Control de l'Aire de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic informen que atenent els nivells de partícules PM10 enregistrats per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) des del dia 24 de juny, i a la previsió dels models de dispersió de contaminants per al dia d'avui, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, per resolució, ha declarat episodi ambiental per alta contaminació de l'aire pel contaminant PM10 a tot Catalunya.
Així mateix, en relació amb l'avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l'aire per diòxid de nitrogen (NO2), des de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic es manté l'avís preventiu per NO2 a la zona de protecció especial (ZPE), d'acord amb les previsions dels nivells per aquest contaminant.
Es durà a terme un seguiment de l'evolució dels nivells i s'informarà del seu estat, a diari, fins a la seva finalització. També podeu seguir l'estat de l'avís al web airenet.gencat.cat.
Al Canal Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya hi trobareu les principals mesures i recomanacions a adoptar per tal de reduir l'exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l'aire. Hi podeu trobar, a banda de recomanacions de caire general, les mesures de precaució addicionals a adoptar davant de situacions amb nivells elevats de contaminació dirigides als col·lectius més vulnerables i també a la població en general.
Mentre duri aquesta situació es demana la col·laboració de la ciutadania per seguir les següents recomanacions:
Recomanacions sanitàries
Es considera població especialment sensible a les partícules PM10 qualsevol persona amb problemes de cor o de pulmons, nadons, nens en edat preescolar i dones embarassades. Tanmateix, hi ha una sensibilitat individual a la contaminació atmosfèrica, per la qual cosa les persones sensibles no constitueixen un grup homogeni de la població i els símptomes poden variar segons la persona.
Es recomana a la població sensible:
Reduir l’exercici físic intens, especialment a l’exterior.
No modificar els desplaçaments habituals.
Recomanacions generals per reduir els nivells de PM10
Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
Utilitzar el transport públic.
Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
Utilitzar el cotxe compartit.
Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
Regulació de la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i a l’hivern baixar-la.
En cas d'obres:
Racionalització de l'entrada i sortida de material i subministraments per tal de reduir la contaminació per partícules PM10.
Cobrir completament els materials pulverulents transportats per vehicles i camions amb lones, o bé adoptar mesures d’eficàcia similar.
Minimitzar l’emissió de partícules (aspiració localitzada de pols, ruixats o similar) en les operacions de càrrega i/o descàrrega de materials pulverulents amb camions o maquinària en apilaments, tremuges i similars.
Retirar periòdicament els materials que s’acumulen a les vies i zones de treball.
Intensificació de la neteja (aspirar i/o fer ruixats) de vials afectats pel pas de vehicles i maquinària d’obra.
Intensificació de la neteja dels camions, maquinària i vehicles, especialment les rodes.
Mesures per a la indústria:
No realitzar processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es pugin endarrerir.