Carol Rodríguez, directora de ‘Chavalas’, i el periodista Agus Morales reflexionen sobre identitats i migracions en el marc del projecte Només d’Anada

La nau Dents de Serra acollirà les dues xerrades-debat el 14 i el 16 de març

08 de Març 2023
+

En el marc del projecte sociocultural Només d’Anada, impulsat per l’Ajuntament de Granollers, el 14 i el 16 de març, a la nau Dents de Serra de Roca Umbert, tindran lloc dues noves propostes al voltant de la identitat i els viatges migratoris. La fotoperiodista i directora de cinema Carol Rodríguez ens parlarà de "Barri i identitat", el 14 de març a les 19 h; i l’escriptor i periodista Agus Morales, director de la revista 5W, reflexionarà al voltant del tema "No som refugiats", el 16 de març, a les 19 h.

El projecte Només d’Anada va néixer l’abril de 2022 al voltant dels viatges que canvien el destí de les persones. "Agafar una maleta i marxar. En un viatge només d’anada. Sense saber si mai hi haurà retorn". Aquest és el fil conductor del projecte, una proposta multidisciplinària que va veure la llum a partir d’una exposició comissariada per la filòsofa Eulàlia Bosch que va partir del poemari Solo Andata d’Erri de Luca, el qual va inspirar l’obra pictòrica de Piero Sachetto.

850 alumnes de secundària participen del projecte

Durant el mes de març, tot l’alumnat de quart d’ESO dels centres educatius de la ciutat i alguns alumnes dels cicles de formació de grau mig i superior participen del projecte Només d’Anada. A través de sis sessions amb persones o institucions que han tingut experiències migratòries, l’alumnat pot conèixer de primera mà diversos testimonis que han viscut el fenomen migratori des de diverses posicions: Open Arms i el Museu de la Història de la Migració, Yolanda Sey, Jean Wyllys i Angelica Satiro, Ennatu Domingo, Carol Rodríguez i Agus Morales. Persones i institucions que han convertit la seva experiència en una activitat artística, un llibre o una cançó.

En aquestes sessions amb joves de la ciutat els ponents expliquen la seva experiència com a refugiat, fill d’immigrants, persones que estan en el rescat, ajut i suport o com el periodista que relata la realitat d’allò que viu. Davant d’aquests relats els joves fan aportacions al voltant del que han escoltat i com han percebut la història dels testimonis. Aquestes propostes didàctiques continuen a l’aula, en format de debats o expressions artístiques.

Mig miler de converses enregistrades

Des de fa prop d’un any el projecte Només d’Anada s’ha anat nodrint de diverses activitats dirigides a la ciutadania, amb conferències, diàlegs, exposicions, tallers o activitats per a alumnes de secundària. Una de les propostes més significatives i de més llarg recorregut és “Arrelats”, que ha enregistrat la història de vida de prop de 500 persones migrades a Granollers que han volgut compartir el relat del seu viatge d’anada.

La transcripció de la conversa s’ha guardat en un pot de vidre juntament amb algun record de la persona vinculat al viatge. “Converses en conserva” és un projecte viu que continuarà creixent amb nous relats de persones vingudes d’arreu del món.

 

Xerrades-debat del projecte Només d’Anada. Nau Dents de Serra, Roca Umbert

14 de març, 19 h. «Barri i identitat. La nena se’n va del barri. El barri es queda a la nena»

Carol Rodríguez

Fotoperiodista i directora de cinema. El seu primer llargmetratge va ser Chavalas, que va rebre la Bisnaga de Plata-Premi del Públic del Festival de Màlaga i del Premi Asecan a la millor òpera prima.

El seu segon llargmetratge tractarà sobre tres adolescents d'extraradi que fan un viatge a un barri benestant de la ciutat i de com és el trajecte, a l’estil de La Haine (Mathieu Kassovitz, 1995).

 

16 de març, 19 h. «No som refugiats»

Agus Morales

Escriptor i periodista. Director de la revista 5W. Ha col·laborat, entre altres mitjans, amb The New York Times, Gatopardo, TV3, Catalunya Ràdio, RAC1 o Cadena Ser.

Ha publicat la novel·la Ya no somos amigos (Temas de Hoy, 2022); el reportatge Cuando todo se derrumba (Libros del K.O., 2021); No som refugiats (Cercle de Guix, 2017), amb cròniques sobre els moviments de població a tot el món, després d’haver entrevistat 200 persones de 17 països al llarg de deu anys; i el títol El viejo periodismo, amb Martí Caparrós (5W, 2020), entre d’altres títols. El 2019 va obtenir el premi Ortega i Gasset amb la crònica Els morts que m’habiten. De 2007 al 2012 va ser corresponsal per l’Agència EFE a l’Índia i el Pakistan. I va treballar durant tres anys per a Metges Sense Fronteres, en operacions humanitàries a l’Àfrica i Orient Mitjà.