Audiència de l'alcalde a L'Arrel, el fòrum de les adolescències

Els nois i noies han donat a conèixer el treball fet durant el curs i les accions per al proper

05 de Juny 2019
+
Els nois i noies que formen L'Arrel, fòrum de les adolescències, amb l'alcalde, regidor i tècnics dinamitzadors
Aquest migdia l'alcalde en funcions, Josep Mayoral, ha rebut en audiència a la Sala de Plens els membres de L'Arrel, el fòrum de les adolescències constituït a principis de curs com a continuïtat del Consell dels Infants. 
 
 Integrat per 40 nois i noies de 12 a 16 anys de dotze centres educatius, públics i concertats, entitats de lleure i centres oberts, L'Arrel ha portat a terme al llarg d'aquests mesos un treball per comissions que avui han donat a conèixer. 
 
L'Arrel va començar a caminar amb una primera trobada de treball i cohesió de grup la tardor passada a l'alberg de Cabrera de Mar. El grup està dinamitzat per Toni Cobos, responsable de programes de Joventut; Francesc Reverter, tècnic d'Educació i Infància, i Joan Camps i la Núria Jubany, dinamitzadors del Gra.     
 
El fòrum s'organitza en quatre comissions: igualtat i salut; cultura i temps de lleure; mobilitat, barris i espai públic educatiu; i comunicació. En aquests àmbits els joves han reflexionat al voltant de temes que els preocupen com l'assetjament escolar, les violències masclistes, l'atenció a la sexualitat des d'una perspectiva LGTB, l'oci nocturn o la promoció de la bicicleta. 
 
L'alcade, Josep Mayoral, s'ha adreçat a la trentena de representants assistents i els ha recordat que la ciutat "té sentit si és fruit d'una construcció col·lectiva". "Es diu que els joves sou el futur, però sou el present: la vostra veu és imprescindible per construir la ciutat que volem", ha dit.
 
A continuació han intervingut tots i cadascun dels nois i noies per donar detalls dels objectius del fòrum i de la feina feta al llarg del curs. Organitzats en quatre comissions sorgides de les necessitats detectades, s'han reunit almenys en quatre ocasions per debatre a l'entorn de temes i fer propostes: per exemple, que hi hagi més espais d'oci (com ara una discoteca per a joves de 12 a 17 anys), més facilitats per accedir en bici i bus als centres educatius, creació d'una agenda jove, un espai per a l'intercanvi de llibres i altres objectes... Els joves han explicat que l'any que ve encetaran el curs amb una festa a la Nau B1 dissenyada per ells mateixos. 
 
Els integrants del fòrum han estat designats lliurement per cada centre i representen els 3.138 adolescents que estudien secundària a Granollers. Són joves dels cinc instituts públics (EMT, Antoni Cumella, Carles Vallbona, Bellera i Marta Estrada); sis centres concertats (Escola Pia, Jardí, Cervetó, Anna Mogas, Estel i Educem); escola d’educació especial Montserrat Montero; centres oberts Ponent i Font Verda; entitats de lleure Estel del Matí, Esplai Guai de Palou, Agrupament Escolta Sant Esteve i Colònies Sant Esteve; i Consell Nacional d'Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC).
 
El Fòrum és una proposta emmarcada en el programa municipal d’educació a temps complet Adolescències360, que posa l'accent en la importància del temps lliure com a temps educatiu per millorar l’accés a noves oportunitats educatives amb equitat, sense exclusions, on cada persona construeixi el seu propi itinerari vital en tots els temps i espais de la seva vida, amb la voluntat de connectar l’educació i els aprenentatges entre el temps lectiu i el no lectiu.
 
L’Ajuntament de Granollers està adherit a l’Aliança Educació 360 que impulsen la Diputació de Barcelona, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill (www.educacio360.cat)
 
Podeu seguir l'activitat del fòrum a través del perfil @arrelGRN a Instagram i Twitter