Segona edició del Festival Panoràmic Granollers

La programació s’articula al voltant d’una efemèride: el 50è aniversari del 1968

26 de Setembre 2018
+
La programació del Panoràmic Granollers s’articula al voltant d’una efemèride: el 50è aniversari del 1968

Del 27 al 30 de setembre se celebra a Roca Umbert Fàbrica de les arts la segona edició del Panoràmic Granollers, un festival que explora la relació entre el cinema i la fotografia, i promou i incentiva la recerca de nous llenguatges i narratives audiovisuals. El festival avança les seves dates i es trasllada de la tardor a finals de l’estiu, per beneficiar-se de la bonança climatològica i obrir-se al públic en espais a l’aire lliure. L’entrada al festival és gratuïta i la programació d’aquesta segona edició s’articula al voltant d’una efemèride: el 50è aniversari del 1968, un any emblemàtic en el qual es van succeir un gran nombre d’esdeveniments cabdals: el punt d’inflexió de la guerra de Vietnam i la lluita pels drets civils, el maig francès, la primavera de Praga, la repressió a Mèxic o els assassinats de Martin Luther King i Robert Kennedy.

El lema del festival, The whole world is watching (el món ens està mirant) rescata justament un dels eslògans cridats aquell any, durant les protestes de la convenció demòcrata de Chicago. És un moment en què hi ha una gran efervescència en el món cultural i creatiu: l’esclat de la contracultura i el moviment hippie, el pacifisme i l’ecologisme, el situacionisme, el postestructuralisme o la semiòtica.

La inauguració se celebrarà aquest dijous dia 27 de setembre a les 20 h a la Nau B1 de Roca Umbert Fàbrica de les Arts i es podrà visitar de forma gratuïta fins al 30 de setembre. Podeu consultar tota la programació a www.panoramicgranollers.cat

L’escola internacional de fotografia Grisart és el motor d’aquest certamen dedicat a la fotografia, el cinema i els new media. L’Ajuntament de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts promouen el festival, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Veure, reflexionar i experimentar

El programa consta d’una jornada de sessions teòriques a la Nau B1 dirigides pel comitè assessor del festival, format per l’artista visual Joan Fontcuberta, Andrés Hispano, Joana Hurtado i Fèlix Perez Hita. Hi participen, entre d’altres, l’antropòleg i professor universitari Manuel Delgado, el fotoperiodista Jordi Borràs i l’historiador de l’art i professor de l’escola universitària BAU Jorge Luis Marzo.

Pel que fa a la tria de les pel·lícules que es projecten, s’ha volgut captar l’esperit d’aquella època a través de títols representatius de The Beatles, Lindsay Anderson, Haskell Wexler o Pere Portabella.

Es complementen amb una selecció de curtmetratges on sobresurten peces de grans noms com Jan Svankmajer, Chris Marker, Saul Bass o Norman McLaren..

Les imatges de la revolta

L’oferta expositiva es desplega per diferents espais. La nau de Dents de Serra és la seu de dues propostes: d’una banda, El gran río, comissariada per Juan Barja, Georges Didi-Huberman, Lucía Jalón Oyarzun i David Sánchez Usanosi. I en paral·lel, Visibilitzar conflictes (...en un món inundat d’imatges), comissariada pel dissenyador gràfic Paadin i pel realitzador, guionista i editor Félix Pérez-Hita.

El Centre d’Arts en Moviment acull una instal·lació del grup de músic experimental Cabo San Roque, mentre que a l’àmbit Arxiu Panoràmic es convida a un artista a elaborar un projecte a partir del material que es conserva l’Arxiu Municipal de Granollers. L’elecció ha recaigut en Pilar Rosado, una creadora de formació multidisciplinària que és resident a Roca Umbert.

La Sala Zero de l’Espai d’Arts mostra una col·lectiva fotogràfica on es contraposen els esperits de revolta del 1968 i de la Catalunya dels darrers temps a través d’una selecció d’instantànies de fotògrafs mexicans, de l’argentí Marcelo Brodsky i del català Jordi Borràs.

I fora de l’àmbit de Roca Umbert, al Museu de Granollers es pot visitar La biblioteca de la revolta, una mostra de fotollibres presentada pel col·lectiu madrileny Fiebre.

Nova creació i mirada documental

Com ja va succeir l’any passat, La Tèrmica LAB torna a ser un dels atractius més plàstics que ofereix el Panoràmic Granollers i aquell que reserva una experiència sensorial innovadora.

A la sala La Miranda de l’Espai d’Arts es pot veure una nova selecció de La Porxada.doc, l’àmbit dedicat a les propostes de caràcter més documental. La temàtica d’aquestes peces està vinculada al concepte de rebel·lió i la seva relació amb l’activisme polític o social i els mitjans de comunicació.

Els anys seixanta explicats als joves

El festival també dedica una especial atenció al públic jove, gràcies a la participació de l’entitat granollerina l’Eixida. Amb aquest propòsit s’organitzen visites guiades a les exposicions, tallers i projeccions adreçades als alumnes d’ESO i batxillerat dels instituts de la ciutat i comarca.

El Panoràmic té la seu principal a Roca Umbert Fàbrica de les Arts i l’element arquitectònic i patrimonial és un dels atractius afegits que el festival vol posar en valor.