La commemoració del 8 de Març es viurà a Granollers sota el lema “Les dones fem cultura”. La voluntat és donar visibilitat a l’aportació de les dones a la vida pública i a la cultura des d’un rol actiu. Una aportació que sovint s’ha fet des de l’anonimat i que aquesta programació vol reivindicar per contribuir a sumar referents femenins (en la literatura, la música, l’art, el cinema...) entre les generacions més joves.
Tal com expliquen els serveis municipals impulsors, Igualtat i Cultura: "Sovint, per a les dones, fer cultura no només ha implicat assumir riscos escènics o sacrificis personals, sinó també la valentia de desobeir els dictats dels rols de gènere. Les dones, doncs, hem fet i fem cultural sovint des de l’anonimat o des dels marges".
A la presentació, feta aquest migdia a la Sala de Plens, la regidora d'Igualtat, M. del Mar Sánchez, ha desgranat les diferents activitats de la programació. Carme Ramon, programadora de Roca Umbert, ha presentat la 1a edició a Granollers de FemPop, un festival que reivindica la presència de la dona al món de la música, els detalls del qual han explicat els seus impulsors, Mabel Alonso i Liven Scheerlinck. L'alcalde Mayoral, de la seva banda, ha posat exemples d'invisibilització de la dona al món de la cultura i ha recordat que cal "trencar la visió que té la societat", en el sentit que només a una dona política -mai a un home- se li pregunta "com concilia vida laboral i vida familiar".
Clara Sáez signa la imatge de campanya
La imatge de campanya vol mostrar la idea de la dona com a productora de cultura "des dels marges" i de la necessitat de fer visibles tant la pluralitat de disciplines com la diversitat de creadores. El cartell és obra de la il·lustradora granollerina Clara Sáez.
L’acte central a la Porxada, el diumenge 3 de març a les 12, la lectura del manifest del 8 de Març a càrrec de la Taula d'Igualtat de Gènere i el microteatre amb la cia. Projecte Lilith marcarà l’inici d’un programa amb una quinzena de propostes per a diferents públics i en equipaments diversos. Tal com ja es va fer l'any passat en la línia de reconèixer la genealogia femenina, aquest març es recupera la figura de Montserrat Roig, a través de l’exposició del Memorial Democràtic "Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país", que es podrà visitar a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau del 26 de febrer al 15 de març; i amb la xerrada "Montserrat Roig, escriure contra l’oblit", amb la poeta i periodista Aina Torres (dijous 7 de març, 18.30 h, Can Jonch).
En la línia de reivindicar el paper de les dones a l'àmbit de la música, tindrà lloc a Roca Umbert el Festival FemPop, autodefinit com "el festival que no vol existir", una proposta que vol reivindicar la falta de dones als festivals de música, que representen només el 15 % dels artistes programats. Per això, el 8 de març presenta tres concerts de petit format de cantants i compositores internacionals, qualificades de "joves promeses": l'anglesa Liz Lawrence, l'anglosudanesa Eliza Shaddad i la nord-americana Aisha Burns en tres llocs únics de la fàbrica (Roca Umbert, de 22 a 23.45 h, entrades a 10 €, venda aquí).
Un altre concert programat amb motiu del 8 de Març és el titulat "I canten primavera" amb el cantautor Jaume Arnella i el cor Sarabanda (dissabte 23 de març, 19 h, Sala Tarafa).
Campanya a les xarxes socials: "Les dones fem cultura. Fem-nos visibles!"
Amb l’objectiu de visibilitzar les dones que fan cultura s’ha dissenyat una campanya per a les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram) perquè les dones vinculades a l’àmbit de la cultura facin de prescriptores d'altres dones que fan cultura, per fer així una cadena, amb l'etiqueta #donesfemcultura. Aquesta campanya virtual tindrà una traducció presencial amb exposicions documentals i aparadors a les biblioteques de Can Pedrals i Roca Umbert (del 8 al 30 de març).
En l'àmbit informatiu, Ràdio Granollers emetrà entre 4 i el 7 de març l'espai diari "On són les dones a la creació contemporània?", de 12.10 a 12.40 h. Seran tertúlies, organitzades per Roca Umbert, entre artistes de diferents disciplines (arts visuals, música, literatura i cultura popular) que posaran sobre la taula el context professional, les dificultats o oportunitats vinculades a la creació des de la perspectiva de gènere, i el consum i participació cultural.
El programa inclou fins a 15 activitats més: la jornada de networking d'Empenta Granollers (5 de març, 9 h, Sala Tarafa); la projecció de Carmen y Lola al cinema Edison (dies 8 ( 19 h) i 10 de març (18 h); la representació de l'obra Paradigma, amb Bea Insa (9 de març, 21 h, Gra); la sessió "Contes de nenes valentes", amb la narradora Sara Genovart (15 de març, 17.30 h, Centre Cívic Can Gili); l'exposició de l'obra "Ens alat roig" de l'artista Aurèlia Muñoz Ventura (el Balcó del Museu de Granollers, del 5 al 31 de març); el taller-curs "I això dels feminismes, de què va?" (del 20 de febrer al 13 de març, Centre Cívic Nord); i el concurs Gra d'Or. Viu-lo en pantalla gran, que enguany gira al voltant del tema dona i cultura, organitzat pel Gra i l'Associació Cultural.
L'Arxiu Municipal de Granollers se suma a la commemoració fent difusió, en aquest web, com a Document del mes, d'un ofici de l'any 1932 on se sol·licita permís per celebrar una conferència de l'associació Cívica Femenina sobre "Els drets de la dona" (a partir de l'1 de març).