Amb ànim d’aprofundir en les propostes artístiques i de generar pensament crític, cada temporada i des del 2017, el Teatre Auditori de Granollers acull un artista o una companyia convidat/da. Han passat per l’equipament els artistes i companyiesconvidades següents: Vicenç Viaplana(2017-2018), La Conquesta del Pol Sud (2018-2019), Les Impuxibles (2019-2020), Escarlata (2020-2021), Indi Gest (2021-2022), Júlia Barbany (2022-2023) i Momi Maiga (2023-2024).
Ahir, dimarts 12 de novembre, vam presentar als mitjans de comunicació la nova companyia convidada de la temporada 2024-2025, Animal Religion, amb la presència dels quatre membres de la companyia, Quim Girón, Jou Serra, Joan Cot i Moon Ribas, la directora del Teatre Auditori de Granollers, Tracy Sirés i l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell.
“L’aposta per l’artista convidat/da permet conèixer amb més detall el relat i projecte artístic de companyies i artistes de tot tipus i assegurar, així, un impacte creatiu major en diferents col·lectius de la ciutat” va explicar la directora de l’equipament, afegint que “aquest any tindrem com a col·lectiu resident, que treballarà amb la companyia convidada, famílies amb infants amb TEA”.
Animal Religion és una companyia de circ interessada en la recerca del circ contemporani i la interdisciplinarietat. Treballa per innovar el circ i buscar-hi nous mitjans d’expressió. I, tal i com va presentar Sirés, “des de l’inici de les seves creacions comparteix un espai on la llum, el cos i el so emergeixen simultàniament creant un segell propi”.
Aquest cap de setmana podrem veure ja el primer espectacle, emmarcat en el Festival elPetit: ... I les idees volen!. Un espectacle fresc, on pocs objectes tenen molt de pes i petites accions creixen fins a convertir-se en escenes intenses, divertides i plenes de complicitat per enlairar-se amb el públic. “Per nosaltres hi va haver un abans i un després amb aquest espectacle. Era la primera cosa que fèiem per nens i nenes i ens va obrir un món de possibilitats i opcions”, va dir Quim Girón. “És un espectacle que convida als nens i nenes a participar amb la llum, el so i el cos d’en Quim”, va afegir Joan Cot, assegurant que “serà molt divertit veure com tots els nens i nenes acaben ballant en escena amb en Quim, totalment lliures”.
Al març, veurem Copiar, un espectacle participatiu per a nens i nenes de més de vuit anys, que també s'emmarca en un festival, el Dansa Metropolitana. La proposta reflexiona sobre les idees d’originalitat i còpia i com són percebudes a la nostra societat. “Copiar sempre ha estat mal vist”, va dir Joan Cot. Aquests nens i nenes són a cada funció diferents i no saben que participaran a l’espectacle quan entren a la sala. “L’espectacle sorgeix d’una investigació de molts anys realitzant tallers d’improvisació amb nens i nenes per moltes escoles de Catalunya, Espanya i Europa” va explicar Jou Serra, destacant que “els nens i nenes que actuen no saben res de la proposta. Es conviden a que pugin a l’escenari voluntàriament a l’inici de l’espectacle i, a partir del fet de ‘copiar’ a en Quim, és quan sorgeix l’espectacle”.
“La màgia d’aquesta proposta és precisament això, l’espera, el sentir-se lliure i no saber què passarà”. Davant la incertesa que provoca fer un espectacle nou a cada funció, amb nens i nenes nous que reaccionen de forma diferent, Quim Girón va afegir: “afrontem cada funció amb honestedat i sense pressa. Des de la còpia afloren les noves normes del joc”.
“La màgia d’aquesta proposta és precisament això, l’espera, el sentir-se lliure i no saber què passarà”. Davant la incertesa que provoca fer un espectacle nou a cada funció, amb nens i nenes nous que reaccionen de forma diferent, Quim Girón va afegir: “afrontem cada funció amb honestedat i sense pressa. Des de la còpia afloren les noves normes del joc”.
El projecte de companyia convidada, com va dir la directora a l’inici de la presentació, inclou, a més d’aquests espectacles, un treball de mediació cultural, enguany amb un col·lectiu de famílies i infants amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) de l’Associació TEA Vallès Oriental.
La primera acció que la companyia farà és l’espectacle Hola, mans i peus el proper 18 novembre, una proposta creada especialment per infants amb TEA. “Aquesta és una adaptació de l’espectacle ...I les idees volen!. Hem ajustat volums, espais tancats, temps, entrades i sortides i també el propi diàleg entre artista i infants” va explicar Girón, destacant que “els nens i nenes estan súper capacitats per llegir art contemporani i abstracte. Estem molt agraïts de poder treballar amb aquests nens i nenes perquè estem segur que aprendrem tots mútuament”.
Entre els mesos de febrer a abril de 2025, està previst dur a terme diverses pràctiques centrades en les arts escèniques amb aquestes famílies residents. L’objectiu d’aquestes trobades és fer viure les arts escèniques a aquests nens i nenes i aportar eines i recursos perquè ells mateixos siguin creadors artístics escènics.
L’alcaldessa, Alba Barnusell, va tancar l’acte remarcant que “projectes com aquests apropen la cultura a tot tipus de col·lectius. Tots i totes tenim els mateixos drets i l’accessibilitat hauria de ser permanent. Gràcies Teatre Auditori i gràcies als membres de la companyia per seguir trencant barreres”.