500 alumnes de 2n de Batxillerat recorden el bombardeig de 1938 i reflexionen sobre la guerra d’Ucraïna

Aquest acte és la primera activitat de la programació «Granollers, vila oberta a la pau» 2023

18 d'Abril 2023
+
500 alumnes de 2n de Batxillerat recorden el bombardeig de 1938 i reflexionen sobre la guerra d’Ucraïna

Can Jonch. Centre de Cultura per la pau ha organitzat un any més una trobada amb alumnat de 2n de Batxillerat dels sis centres d’educació secundària de la ciutat (institut Antoni Cumella, l'Escola Municipal del Treball, l'institut Carles Vallbona, l'Escola Pia, l'institut Celestí Bellera i l'Educem). Prop de 500 alumnes han participat aquest dimarts al migdia en un acte al Teatre Auditori de Granollers amb l’objectiu de recordar i contextualitzar el bombardeig del 31 de maig de 1938 un mes abans de la commemoració del 85è aniversari dels tràgics fets.

L’historiador Joan Garriga ha conduït un cop més aquesta activitat de recuperació de la memòria històrica que ha inclòs també la projecció del documental «El bombardeig de Granollers de 1938». A més, aquest any, i amb l’objectiu de sensibilitzar i fomentar la cultura de pau, la trobada ha comptat amb la participació del periodista de la secció Internacional de TV3, Lluís Caelles, que ha ofert la conferència «Ucraïna, una guerra que canviarà el món». Caelles ha fet repàs a l'origen del conflicte, les implicacions polítiques i socials i l’evolució de la guerra i ha explicat les claus de la cobertura informativa de TV3.

La trobada ha acabat amb una actuació preparada per l’alumnat de 1r de Batxillerat escènic de l’institut Celestí Bellera i inspirada en el paper de la premsa en la guerra d’Ucraïna.

Aquest acte és el tret de sortida de la programació «Granollers, vila oberta a la pau» 2023 que commemora el 85è aniversari del bombardeig del 31 de maig de 1938.

15 anys d’educació per la pau

Des de l'any 2008, i dins dels actes de commemoració del bombardeig del 31 de maig de 1938, Granollers ha treballat intensament per a la recuperació de la memòria històrica i la sensibilització i el foment de la cultura de pau. En aquest sentit, de manera permanent i en les diferents etapes escolars, s'impulsen programes d'educació per la pau i de coneixement dels drets humans.

En el cas de l'alumnat de 2n de Batxillerat, nois i noies que cursen el seu últim any escolar a la ciutat, se'ls demana que s'emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig de Granollers per tal que el puguin transmetre a les generacions futures.

Les primeres edicions d'aquestes trobades es van poder fer amb testimonis directes del bombardeig, que transmetien els seus records i vivències als joves. Malauradament, han anat desapareixent i, per aquest motiu, en els darrers anys la reflexió sobre la guerra i la pau, la justícia global i els drets humans s'ha traslladat a conflictes actuals.