15 projectes han participat en la Competició GR-IDEES de models de negoci circulars promoguda per GRID Granollers amb l’objectiu de connectar alguns dels materials disponibles al Mercat de Recursos de GRID amb la creativitat i l’emprenedoria de la comarca, per tal de crear nous negocis que siguin viables tècnicament i econòmicament.
La competició es va presentar en el marc de l’EVC LAB, les jornades tècniques per a professionals de la Fira d’Economia Verda i Circular de les Fires i Festes de l’Ascensió 2022, i aquest dimecres 25 de gener a Can Jonch s’ha donat a conèixer el nom del projecte guanyador en un acte que ha inclòs també una ponència de Núria Vila, dissenyadora granollerina especialista en temes d'ecodisseny, sobre el valor dels residus i com poden ser transformats en nous recursos/productes, en línia amb l'economia circular.
La idea del negoci guanyadora ha estat el projecte ECOfa que proposa fabricar un sofà principalment de cartró i amb altres materials de suport. El cartró procediria de la reutilització i transformació dels tubs de cartró de KH Lloreda. Els components d'ECOfa són cinc estudiants del CFGS de Comerç Internacional de l'institut Jaume Mimó de Cerdanyola del Vallès.
Un jurat format per experts en economia circular des de diferents perspectives ha escollit aquest projecte com a guanyador entre totes les propostes presentades. Són representants d'ACCIÓ, de l'Agència Catalana de Residus, de l'UPC, de Catalunya Empren i del Consell Comarcal del Vallès Oriental, coordinats per la responsable d'Empresa i Emprenedoria de Granollers Mercat.
El premi inclou l'acompanyament específic de la proposta guanyadora per a la posada en marxa del pla d’empresa (assessorament tècnic, recerca de finançament i formació específica) a més d'un lot de productes de neteja KH7 i un assistent virtual, donats per l'empresa KH LLOREDA. A més, el projecte guanyador passa a participar directament al procés de selecció dels premis de la Mostra de projectes emprenedors a l’FP que organitza la Direcció General de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya.
La competició GR-IDEES
GR-IDEES va plantejar el repte de crear un negoci a partir de quatre recursos cedits per les empreses KH Lloreda, Grudiva i M30 Stands: moqueta firal, tubs de cartó, peces de porexpan i membranes de cautxú. A la competició hi han pogut participar, a títol individual o en grup, persones emprenedores, estudiants, entitats, empreses, dissenyadors i tothom que tingui la visió d’un negoci a partir dels quatre reptes presentats. Ho poden fer a títol individual o també en grup.
Les 15 idees de negoci que es van presentar a la competició en una primera fase i van ser avaluades per l'equip tècnic de Granollers Mercat. 12 de les proposes van ser seleccionades per passar a la fase 2 que va consistir en l’elaboració d’un model de negoci segons plantilla Canvas que inclogués l’ús del recurs escollit i el pla d’empresa i econòmic corresponent. En aquesta fase, els projectes podien comptar amb el suport i acompanyament del Servei d’Emprenedoria de Granollers Mercat. Aquestes propostes han estat avaluades pel jurat expert, que ha escollit el projecte guanyador.
Entre les idees presentades a la competició, han predominat clarament els projectes de grups d'estudiants de diferents cicles, com ara Gestió Administrativa, Transport i Logística i Comerç Internacional, si bé també hi ha hagut alguna proposta d'emprenedoria individual i fora de l'àmbit educatiu.
Pel que fa als recursos plantejats, els projectes els han recollit tots quatre, però ha estat especialment demandada la membrana de cautxú de l'empresa Firestone Building Products Spain SL i els tubs de cartró de KH Lloreda SA.
Totes les propostes han implicat la reutilització de materials amb idees tan diverses com producció i venda de fundes per a ordinadors, sofàs, material esportiu, catifes o elements protectors de la pluja.
La iniciativa GRID Granollers
GRID Granollers és una iniciativa impulsada conjuntament entre Granollers Mercat, l’Ajuntament de Granollers i les associacions dels polígons de Granollers amb la finalitat de promoure la simbiosi industrial i crear polígons industrials competitius. A través de GRID Granollers les empreses poden compartir recursos que ja no necessiten o dels quals en fan poc ús per tal de posar-los en valor i que altres puguin aprofitar-los. També és un lloc de trobada per compartir i adherir-se a serveis i projectes col·laboratius que es promouen en el seu entorn amb la finalitat d'aprofitar les economies d'escala i facilitar les sinergies industrials i la cooperació empresarial.