El passat mes d’abril estava prevista la celebració, a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, de la 6a edició del Mercat la Tecnologia de Granollers, una iniciativa que té com a objectiu promoure les vocacions tecnològiques i millorar l’ocupabilitat dels joves de la ciutat. La proposta inclou activitats, tallers, exposicions, etc.
A causa de la COVID-19, aquesta edició del Mercat de Tecnologia s’ha anul·lat però s’ha mantingut, en format virtual, el premi adreçat a estudiants que hagin elaborat o estiguin elaborant un projecte de recerca o un projecte de síntesi en l’àmbit tecnològic. En aquesta segona edició del premi s’hi han presentat un total de 10 projectes dividits en dues categories, dotada cadascuna amb un premi de 150 €: millor treball de síntesi (per a estudiants de Cicles Formatius) i millor treball de recerca (per a estudiants de Batxillerat).
Aquest dimarts a la tarda s'ha fet públic el veredicte del jurat en un acte de lliurament de premis a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Granollers i ha estat la primera activitat feta en aquest espai des de l'inici de l'estat d'alarma. L’acte ha tingut aforament limitat i s'han seguit totes les mesures de seguretat atesa la situació actual. En aquest sentit, l'alcalde Josep Mayoral ha parlat de la "recuperació d'espais" i ha destacat tres aspectes en concret d'aquesta cita dient que "és el primer acte amb gent jove, en una aposta decidida de l'Ajuntament i la ciutat per construir futur, i un acte vinculat amb la tecnologia i també amb l'educació".
El regidor d'Educació, Francesc Arolas, ha insistit que aquests premis i el Mercat de Tecnologia "treballen per crear vocacions en l'àmbit científic ja que és necessari que hi hagi més noies i nois que s'hi dediquin" i, abans de llegir l'acta del jurat, ha donat les gràcies als 10 projectes participants destacant l'esforç fet per adaptar-se a aquesta edició en format virtual.
Els treballs guanyadors han estat:
- Premi al millor treball de recerca (batxillerat): E-Agricultura a vista d´ocell, de Manel Martínez, Joan Viñallonga i Marc Pérez, de l´Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallès. Aquest treball fomenta l'estudi de cultius agrícoles a Gallecs amb l'ús d'un dron.
- Premi al millor treball de síntesi (cicles formatius): Extrusora de plástico, de Carlos Daniel Campos Rocha i Francesc González, de l´EMT de Granollers. Aquest treball té com a onjectiu fomentar el reciclatge de tot tipus de plàstic.
Un jurat format per representants de Roca Umbert, de la Societat Catalana de Tecnologia, del Centre de Recursos Pedagògics i de l’Ajuntament de Granollers; ha valorat els treballs seguint els criteris següents:
− La visió crítica de la realitat analitzada
− La metodologia aplicada
− L’originalitat i creativitat del treball
− La capacitat de resoldre els problemes plantejats
− La capacitat de síntesi