“Només d’anada”. Relats sobre els viatges migratoris

Un projecte que es basa en la participació de tothom que vulgui explicar el seu testimoni

05 d'Abril 2022
+
Presentació de Només d'anada a la Nau de Dents de Serra de Roca Umbert

Agafar una maleta i marxar. En un viatge només d’anada. Sense saber si mai hi haurà retorn. Aquest és el fil conductor del projecte “Només d’anada” que impulsa l'Ajuntament de Granollers. Es tracta d’una proposta multidisciplinària comissariada per la filòsofa Eulàlia Bosch que parteix del poemari Solo Andata d’Erri de Luca, que va inspirar l’obra pictòrica de Piero Sachetto. D’aquí neix “Arrelats”, un projecte amb la voluntat d’enregistrar els relats de les persones que han fet un viatge només d’anada. A partir de la conversa entre dues persones, que es poden conèixer prèviament o no, s’enregistrarà un relat que explicarà la història de la persona migrada, relat que també quedarà transcrit i guardat dins d’un pot de vidre juntament amb algun record de la persona vinculat al viatge. Aquests pots de “Converses en conserva” es podran consultar i es guardaran a la Biblioteca Roca Umbert.

Els dies que l’exposició estarà oberta, del 21 d’abril al 22 de maig, es podrà veure una  instal·lació amb els poemes i els quadres dels dos autors italians, i la part expositiva exhibirà una obra de l’escultor Ramon Aumedes. El programa d’activitats paral·lel inclou diàlegs oberts al públic i a estudiants de secundària amb persones tan reconegudes com l’escriptor ghanès Ousman Umar; el metge i voluntari Albert Bellvert; el periodista i polític brasiler Jean Willis; la directora del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, Imma Boj; l’escriptora afganesa Nadia Ghulam; l’economista hongaresa Yudit Kiss; l’escriptora Najat el Hachmi i la cantant Yolanda Sei.

També hi ha programada una actuació musical amb Cordes del Món, l’espectacle de circ Quatre parets i un sostre de Sputniks_Cia i la taula rodona “Migracions, diversitat i cultura popular catalana”, en què participaran l’investigador Nicolás Barbieri, el gestor cultural Oriol Cendra i l’escriptora i sociòloga Marta Rovira Martínez.

Durant el cap de setmana s’organitzaran taules- cafè, visites comentades a l’exposició i activitats familiars com contes, jocs i cançons del món. Qui vulgui enregistrar la seva història també ho podrà fer a Roca Umbert i a diversos espais de la ciutat, com ara les biblioteques, centres cívics, El Xiprer, el Centre de Normalització Lingüística i Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Les escoles de Granollers també participaran al projecte i els alumnes enregistraran relats que també es guardaran en conserva.

“Només d’anada” serà a la nau Dents de Serra de Roca Umbert i es podrà visitar de dijous a diumenge del 21 d’abril al 22 de maig. Més informació a: www.rocaumbert.cat