La nova edició del projecte educatiu Mapadeball s’ha presentat a l’Institut Marta Estrada de Granollers, un dels centres de secundària participants en el projecte que, a més, ha assajat just després de començar la presentació per tal d’oferir un petit tastet del que veurem al Teatre Auditori de Granollers del 2 al 5 de maig.
El projecte Mapadeball, iniciat al 2013 a la comarca i nascut al Mercat de les Flors de Barcelona, amb el suport del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Cultural, compta aquest any amb la participació de 7 instituts de la comarca i prop d’uns 650 alumnes de l’Institut Lauro (Les Franqueses del Vallès), l’Institut Celestí Bellera (Granollers), l’Institut Antoni Cumella (Granollers), l’Institut El Vern (Lliçà de Vall), l’Institut Domus d’Olivet (Canovelles), l’Institut Marta Estrada (Granollers) i Institut Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor). Els joves oferiran una doble funció: a les 13 h (funció escolar) i a les 20 h (funció oberta al públic general).
Per presentar el projecte, han assistit a la roda de premsa Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers; Maria Villegas, regidora de Cultura; Tracy Sirés, directora del Teatre Auditori; Àgueda Murillo, una de les formadores del projecte; Rosa Blanco, coordinadora pedagògica de l’Institut Marta Estrada, així com diversos joves que han explicat també als mitjans com estan vivint aquesta experiència.
Després que la regidora de Cultura donés la benvinguda i posés en valor el poder transformador de la dansa i la cultura en general, la directora del Teatre Auditori, equipament que impulsa el projecte al Vallès Oriental amb el suport de l’Associació Cultural de Granollers, ha recordat als assistents que “Mapadeball és un projecte educatiu que busca introduir, promoure i donar a conèixer el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove”. “Una experiència molt emocionant per ells i elles i que val molt la pena que visquin per tot els beneficis i valors que els aporta”, ha assegurat la directora, tot agraint la participació dels municipis d’aquesta edició (Granollers, Canovelles, Les Franqueses, Lliçà de Vall i Sant Pere de Vilamajor) i el patrocini de l’empresa Agbar, que fa possible projectes educatius tan importants com aquest.
El treball de Mapadeball porta implícit grans reptes organitzatius i es desenvolupa en diferents fases: una formació inicial al professorat dels instituts, que després treballen amb els alumnes; les sessions als instituts amb els joves per part dels/les formadors/es (un total de 10 hores de formació per cada grup-classe) i, finalment, les representacions finals al Teatre Auditori de Granollers, al matí per a altres centres d’educació secundària i, al vespre, adreçades a tots els públics.
“El resultat al Teatre Auditori és important però encara ho és més el procés”, ha assegurat Tracy Sirés, tot cedint la paraula a la formadora i ballarina Agueda Murillo. La coreògrafa és la que s’encarrega d’ensenyar la coreografia als joves de l’Institut Marta Estrada i Antoni Cumella en 10 sessions de treball intens i, sovint, ple de reptes.
“El coreògraf Pere Faura ha creat la coreografia d’aquesta edició i nosaltres som les encarregades de traspassar-la als joves” ha explicat Murillo, assegurant que “Mapadeball és un projecte viu” perquè cada grup és diferent i són els propis nois i noies els que ens donen les pautes per saber per on has d’anar en cada moment. És per això que les quatre funcions finals són sempre tan diferents entre elles. “Aquesta és la riquesa de Mapadeball” , ha assegurat.
En Pere Faura va passar a les coreògrafes Àgueda Murillo, Pila Cecília, Llum Baraldés i Carmen Nájera 5 actes que es transformaran en 5 coreografies diferents. “Mapadeball ha demostrat, edició rere edició, que provoca canvis en els joves” ha dit la coreògrafa. Canvis d’expressió, millora de la seva autoestima, canvis d’espai i llenguatge, canvis en la percepció del seu propi cos, del cos dels altres... “Les formadores tenim una fórmula màgica quan treballem aquest projecte i és entrenar la voluntat per arribar a una meta i fer-ho sempre des de la passió per la dansa”.
I és que Mapadeball poleix les pors dels joves, sensibilitza, entrena l’esperit de superació, fa superar les inseguretats i prepara els joves per encarar una funció final i, en definitiva, una vida plena de reptes. Rosa Blanco, la coordinadora pedagògica de l’Institut Marta Estrada s’ha mostrat molt agraïda per formar part de Mapadeball, tot posant en valor que “és un projecte que fa créixer a alumnes, professorat i centre en general, que dona protagonisme als joves i que, a més, es fa fora de l’aula convencional, en diferents espais culturals i conjuntament amb altres joves de la comarca”.
Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, ha tancat l’acte agraint al joves “la valentia de trepitjar un escenari” i donant les gràcies a tots els agents que fan possible aquest “projecte educatiu de ciutat, de suma entre municipis, de compartir, entre tots i totes, relacions, emocions i vivències que, en definitiva, ens fa ser millors persones i millor ciutat”.
Després de la presentació a l’institut, els assistents s’han traslladat al Pavelló Municipal Congost de Granollers on ha tingut lloc un dels assajos del projecte, amb els joves de l’Institut Marta Estrada i la seva formadora Àgueda Murillo.
Les funcions finals del projecte tindran lloc al Teatre Auditori de Granollers el següents dies:
• Funció dimarts 2 de maig Institut Antoni Cumella (Granollers) i Institut Marta Estrada (Granollers)
• Funció dimecres 3 de maig Institut El Lauro (Les Franqueses del Vallès)
• Funció dijous 4 de maig Institut Celestí Bellera (Granollers) i Institut Domus d'Olivet (Canovelles)
• Funció divendres 5 de maig Institut El Vern (Lliçà de Vall) i Institut Vilamajor (Sant Pere de Vilamajor)