El labirintodont del Montseny, troballa de dos col·laboradors del Museu de Granollers, ja té nom oficial

Un geòleg de la Roca del Vallès ha culminat la denominació d'aquest fòssil amb una referència a l'indret i al tipus de roca on es va trobar

27 de Octubre 2011
+

 

La tesi doctoral del geòleg Josep Fortuny, de la Roca del Vallès, ha tancat un cicle en la recerca sobre el labirintodont del Montseny. Aquest treball conclou amb la revisió taxonòmica d'aquest fòssil i amb el bateig de l’espècie amb el nom de Calmasuchus acri, per la Calma -lloc de la troballa- i pel mot llatí que indica la duresa de la roca on es va localitzar.

Amb aquesta tesi, Josep Fortuny ha obtingut la màxima puntuació del tribunal de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. En aquest treball, ha recopilat articles i estudis d'anys d’investigació a l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i a l'Institut Paleontològic de Sabadell.

El labirintodont del Montseny és una troballa dels col·laboradors del Museu de Granollers Pere Font i Emili Ramon, de l’any 1989, a la Calma, al municipi de Tagamanent. Va ser una descoberta inesperada, corresponent a un amfibi de grans dimensions (d'entre 1,5 a 2 metres de longitud) amb forma de cocodril, com altres espècies d’aquest grup de grans depredadors del període Triàsic, ara fa 240 milions d'anys.

Diverses excavacions i un complex treball de restauració de fòssils han permès una revisió profunda dels labirintodonts d'aquest període prehistòric.