Nous testimonis del bombardeig de Granollers, al web de l’Arxiu Municipal

Són una dotzena de relats de granollerins i granollerines que expliquen com van viure aquest tràgic episodi de la història local

27 de Maig 2021
+
Portal de l'Arxiu d'Imatges, amb les fotos d'alguns dels testimonis del bombardeig que ara s'han incorporat.

L’Arxiu Municipal (AMGr) ha posat a l’abast de tothom nous testimonis de granollerins i granollerines que van patir el bombardeig durant la Guerra Civil, una iniciativa inclosa en la programació Granollers Vila Oberta a la Pau que cada any promou Can Jonch per recordar aquells fets. Podeu escoltar-los al portal de l'Arxiu d'Imatges (apartat «Fonts orals») i al canal de YouTube de l'AMGr.

 A les 34 entrevistes corresponents a 35 testimonis ja disponibles al web de l’AMGr, s’hi afegeixen ara 15 testimonis nous. Són els relats d’Agnès Vendrell Giró, Vicenta Duran Ventosa, Pere Font Padró, Rosa Franch Grau, Carme Iglesias Pujol, Aurora Masat Grau, Anna Maria Moreno Cros, Anna Maria Palé i Llavina, Joan Pi Cabanas, Jaume Pujadas Llavina, Montserrat Regàs Serret, Miquel Rovira Monràs, Maria Assumpció Ruera Casademunt i del matrimoni format per Tomàs Colomer Mas i Modesta Prat Casademunt.

Són persones nascudes entre els anys 1917 i 1935 que expliquen què recorden del bombardeig, per part d’avions italians a les ordres de Franco, que el 31 de maig de 1938 va matar 224 persones i en va ferir 165. En les entrevistes els testimonis parlen també de com van viure episodis de la història local com la proclamació de la República l’any 1931, dels Fets d’Octubre del 34 o de la Guerra Civil; de l’exili, del pas pels camps de concentració i de la repressió franquista; d’empreses emblemàtiques de la ciutat, com can Baulenas, can Murtra o la impremta Garrell; i centres educatius com Pereanton, Vedrunes, Escolapis, Acadèmia Cots o Montessori. Es tracta de documents audiovisuals de gran valor que contribueixen a engruixir i preservar la memòria col·lectiva.

 La realització de les entrevistes s’emmarca en el projecte de Construcció de la memòria de la Guerra Civil a Granollers, que fins ara ha permès recollir prop de 40 testimonis de persones que conformen el fons de Fonts Orals de l’Arxiu.

Des de l’Arxiu i Can Jonch es promou ara la represa del projecte amb la realització de més entrevistes, una acció vinculada a la iniciativa de l’escriptor Albert Forns, batejada com a Contra l'oblit. L'autor granollerí s’ha proposat escriure un diari coral del bombardeig de 31 de maig de 1938 a partir de les vivències personals dels qui el van patir, una obra literària que contribuirà al coneixement d’aquest episodi històric entre un públic més ampli.