Granollers acull un taller d'autoretrat per a adolescents a càrrec de l'artista Cristina Núñez

El taller s'adreça a joves de Granollers en risc d'exclusió social i utilitza l'autoretrat fotogràfic com a eina creativa i autoterapèutica

20 de Gener 2015
+

A partir del 18 de febrer s'inicia un taller d'autoretrat a l'Espai d'Arts que impartirà la fotògrafa resident a Roca Umbert Cristina Núñez i en què es pretén potenciar l'autoestima, l'autonomia i l'enfortiment personal dels adolescents, especialment d'aquells que es troben en risc d'exclusió social. L'activitat, organitzada conjuntament per l'Espai d'Arts, el Gra i Serveis Socials de l'Ajuntament, s'adreça a nois i noies entre 14 i 20 anys i es basa en el mètode The Self-Protrait Experience, creat per Cristina Núñez. L'experiència clourà amb una exposició dels materials treballats a la sala Zero de l'Espai d'Arts durant el mes de setembre. La metodologia de Núñez, creada a partir de la seva experiència personal com a autoteràpia de la toxicomania viscuda durant l'adolescència, ha estat impartida a presons, empreses, universitats, museus, galeries i acadèmies d'arreu del món, entre d'altres a Itàlia, Estats Units, Canadà o Noruega. 

La pràctica que planteja l'artista és una exploració amb l'ús de la fotografia de tots els aspectes que conformen la vida dels adolescents, arribant a crear un projecte autobiogràfic. D'aquesta manera la pràctica proposada els ha de servir per transformar les emocions en art, per aprendre a construir un projecte personal i per incrementar la seva autoconsciència. Segons l'artista, l'autoretrat és un instrument molt útil per a la construcció i la "reprogramació" de la identitat. En l'autoretrat l'autor és també subjecte i espectador, i la dinàmica entre els rols estimula l'inconscient a parlar amb el llenguatge de l'art. L'expressió emocional ha de permetre desencadenar el procés creatiu i produir imatges impactants en què s'alliberi la tensió i s'arribi a provocar una catarsi. L'anàlisi posterior i la percepció profunda de les imatges amb criteris artístics han de permetre descobrir aspectes i qualitats que abans els joves no coneixien, aprenent d'aquesta manera que la identitat humana té una multiplicitat molt gran i un potencial enorme.

El taller serà gratuït i es presentarà de manera pública el proper 30 de gener a les 18 h a l'equipament juvenil del Gra. Es pretén reunir joves provinents de Serveis Socials com també d'altres que hi tinguin interès i vulguin experimentar amb el mètode. L'activitat es desenvoluparà en 15 sessions de febrer a maig, i es farà cada dimecres de 17.30 a 20 h. Inscripcions i més informació a espaidarts@rocaumbert.cat i www.grajove.cat.

Cristina Núñez, artista resident a Roca Umbert des de maig de 2014, va néixer a Figueres el 1962 i es va iniciar en l'autoretrat el 1988 amb la intenció de superar problemes personals causats per la toxicomania en la seva adolescència. Paral·lelament a aquesta obra íntima i fins l'any 2000 va produir  llibres fotogràfics en què tractava temes socials amb el retrat: Body and Soul (1994), To Hell and Back (1995), Heaven on Earth (1998) i I am (2000). A partir de 2004 es dedica exclusivament a l'autoretrat amb projectes autobiogràfics com "Someone to Love", que es va exposar al Mois de la Photo de Mont-real l'any 2011. Actualment l'artista desenvolupa "La Vie en Rose", un projecte continu de vídeo, fotografia, performance i plataforma web en què narra la seva vida actual, amb el pretext de la recerca de la parella ideal.

Núñez ha exposat a nombroses sales d'Itàlia, Luxemburg, Canadà, Hèlsinki, França o Noruega entre d'altres, i la seva obra ha estat guardonada amb premis com el  Celeste Prezi o el Prix dela Critique 2013 del Festival Voies Off d'Arles.