Una iniciativa de difusió del patrimoni industrial amb participació de l’Arxiu Municipal, reconeguda al Premi Bonaplata 2022

Es tracta de tres vídeos produïts per la Diputació, un dels qual recull la transformació de Roca Umbert en Fàbrica de les Arts

09 de Gener 2023
+
Vista de la fàbrica Roca Umbert, 1977. Autor i Fons: Pere Cornellas / AMGr

L’Arxiu Municipal de Granollers i Roca Umbert Fàbrica de les Arts han participat en la iniciativa «Arxiu i industrialització: memòria-persones-progrés» impulsada per l'Arxiu General i la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, que aquest mes de desembre ha estat reconeguda amb el Premi Bonaplata Especial de Patrimoni 2022. Són uns guardons convocats per l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) que premien les accions encaminades a valorar el patrimoni industrial.

En el marc de la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius 2021, la iniciativa de la Diputació es va concretar en l’edició de tres vídeos sobre la transformació econòmica, social i territorial que va representar la industrialització a Catalunya (podeu veure’ls a: https://www.diba.cat/es/web/setmana-dels-arxius/arxius-i-industrialitzacio).

Un dels exemples és Granollers, tal com recull el vídeo Fàbriques de creació i serveis a través del material documental dipositat a l’Arxiu Municipal sobre la història de la fàbrica Roca Umbert, ara Fàbrica de les Arts. Però a més del Fons Roca Umbert, de 45,4 metres lineals i 778 imatges dels anys 1889-1995, l’Arxiu preserva altres fons industrials de la ciutat: Viuda Sauquet (21,2 metres lineals dels anys 1925-2013), Saspa-Cimsa (4,6 metres lineals de 1939 a 2000), Unitesa (4,3 metres lineals de 1941 a 1967) i Industrial Miguel Casanova (1 metre lineal de 1960 a 1995), a més del projecte de fonts orals «Les veus de la fàbrica. Roca Umbert Fàbrica de les Arts», amb 82 entrevistes a extreballadors d’aquesta històrica tèxtil.   

Són, en total més de 760 capses de documents produïts o rebuts per diverses fàbriques que testimonien el passat industrial de Granollers, més d’un miler de fotografies que l’il·lustren i més de 80 testimonis que ens en parlen en primera persona. Tots els catàlegs dels fons industrials estan disponibles en línia al web de l'Arxiu (apartat «Quadre de fons»), i al portal web de l’Arxiu d’Imatges hi ha les fotografies i les entrevistes (apartats «Fotografies» i «Fonts orals», respectivament).