Aquest dilluns, Les tertúlies de l’Arxiu han recollit història de l’Agrupació Excursionista de Granollers (AEG), una entitat molt arrelada a la ciutat. Per tant, una història de la qual n’han format part -d’una manera o d'una altra- milers de granollerins i granollerines.
És el cas de Carles Garcia, Maure Luís, Francesc Roma i Teresa Ventura, testimonis d’aquesta tertúlia, que hi han explicat les seves experiències a l’AEG. Tots quatre, des de la passió per la muntanya i l'afició a l'excursionisme. D'una banda, compartint anècdotes en reconegudes expedicions i, de l'altra, amb un record entranyable del desaparegut Jordi Icart, qui va ser president i "va donar una empenta definitiva a l'Agrupació Excursionista de Granollers, com la coneixem avui en dia".
Els testimonis d'aquesta tertúlia han destacat, a més, la formació en valors i l'obertura a la ciutat, entre les principals vivències a l'entitat. Una entitat que s'ha situat com a "referent de l'excursionisme a Catalunya, amb l'organització de trobades específiques".
Una trentena de persones han participat en aquesta tertúlia, on, de nou, hem recollit, doncs, història local en primera persona.
Més història de l’AEG a l’Arxiu Digital
Darrerament, hem ampliat contingut relacionat amb aquesta entitat granollerina al portal de l’Arxiu Digital de l’Arxiu Municipal de Granollers. Precisament, amb la publicació dels butlletins de l’Agrupació Excursionista editats fins al 2014. Per tant, a l’apartat de «Premsa» de l’Arxiu Digital, ja hi podeu consultar tots els butlletins de l’AEG dels períodes 1940-1961 i 1976-2014, a més de les edicions dels anys 1931 a 1936, que ja estaven publicades en aquest portal d’Internet.
A l’Arxiu Digital, també podeu consultar els llibres Els orígens de l’excursionisme a Granollers (1877-1936). Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, núm. 5, any 1994, de Francesc Roma, i L'Agrupació Excursionista de Granollers (1928-2003). Coneguem Granollers, 14, any 2003, de Francesc Sánchez i Francesc Roma. Els trobareu a l’apartat «Estudis i publicacions» d’aquest portal.
Per veure’n imatges, cerqueu «Agrupació Excursionista» al portal de l’Arxiu Fotogràfic.
Recull històric i Fonts Orals
Una vegada més, durant la tertúlia, l'AMGr ha projectat un recull històric del tema proposat, amb imatges diverses, i ha enregistrat les vivències explicades per incorporar-les a la secció Fonts Orals. Per tant, també es podran consultar a l’Arxiu Municipal de Granollers, com altres documents d’interès històric i cultural.
La primera part del recull històric de l’Arxiu ha repassat la trajectòria de l’Agrupació Excursionista de Granollers des dels seus orígens, a finals del segle XIX, fins als anys 60 del segle XX, passant per una època daurada, els anys 30, però, també, pels efectes de la Guerra Civil i la postguerra en l’associacionisme i l’excursionisme. Per tant, des de l’excursionisme esportiu i social (esquí, tir amb arc, atletisme, muntanyisme i educació en valors) a l’excursionisme d’investigació científica (arqueologia, meteorologia, botànica, espeleologia...) i cultural (lingüística, folklore...), entre els àmbits més destacats de l’activitat de l’AEG. Tot plegat, acompanyat de l’edició del butlletí de les primeres èpoques de l’entitat, dels anys 1931-1936 i 1940-1961, i amb un record destacat d'Antoni Jonch i de Salvador Llobet, respectivament, qui va presidir l’Agrupació Excursionista de Granollers i qui va encapçalar-hi la Secció d’Estudis, els anys 40-50.
La segona part d’aquest recull, a partir dels anys 70, ha estat marcada per una etapa inicial de canvi i d’obertura de l’entitat, el local al carrer de Corró i la constitució de la Secció d’Escalada. Per continuar, l’activitat més destacada dels anys 80 i 90: expedicions internacionals i programacions socials i culturals obertes a tothom: excursions, marxes i concursos fotogràfics, entre d’altres, a més de la coneguda Matagalls-Granollers. Amb un record molt especial de la presidència de Jordi Icart, entre els anys 1986 i 2004, un gran aficionat a l’espeleologia, una pràctica que, malauradament, acabaria amb un accident mortal, tres anys després.
Les tertúlies de l'Arxiu Ja n'hem fet 40. Gràcies pel vostre interès!