La fundació, la carlinada i els seus efectes -alguns d'extrema cruesa-, els estatuts, l'edifici, el teatre, l'escola laica, el cafè, l'Orfeó Granollerí, les escoles de música, de cinema i d'esperanto, la caixa d'estalvis i la biblioteca són alguns dels aspectes de la història de La Unió Liberal tractats en la trobada d'aquest dilluns, 11 de desembre, a Les tertúlies de l'Arxiu. Tot plegat, il·lustrat amb imatges i documents dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), projectats durant la tertúlia. Aquesta documentació ha servit de fil conductor per a la intervenció dels testimonis que, en aquesta ocasió, han ajudat a conèixer millor La Unió Liberal (1887-1939), coincidint amb els 130 anys de la seva fundació.
Entre les característiques de l'entitat més comentades en aquesta tertúlia -recollides en els estatuts de La Unió Liberal- destaquen beneficència i socors mutus, per l'important ajut que va suposar per a moltes persones, fins i tot, disposant-hi de metge i d'infermera. També, el seu caràcter cultural i recreatiu, viscut en primera persona o, per mitjà d'anècdotes familiars, per alguns participants en aquesta tertúlia, amb uns 25 assistents. És el cas de Pere Diumaró, Lola Gadea i Montserrat Sol. També, de Josep Estapé, quí n'ha recordat, sobretot, la seva activitat laboral al teatre de l'entitat, que va acollir rellevants programacions, com ha explicat Josep Maria Farnés, un dels principals convidats a aquesta tertúlia. Aquest estudiós, a més, n'ha aportat una dada interessant i prou significativa: aquesta associació havia tingut un pressupost similar al de l'Ajuntament de l'època.
Un altre conegut estudiós, Mariano Fernández, ha explicat més detalls de La Unió Liberal com a emblemàtica representant dels moviments associatius i de la ideologia liberal i progressista a Granollers, amb la llibertat, la democràcia i la justícia social, com a principals pilars.
Aquests i altres aspectes, comentats en aquesta darrera trobada de l'any de Les tertúlies de l'Arxiu han permès, doncs, descobrir i compartir un episodi més de la història local. Aquesta vegada, complementant l'actual exposició fotogràfica de l'AMGr: "130 anys de La Unió Liberal" i coincidint amb la constitució del fons documental d'aquesta entitat a l'Arxiu Municipal de Granollers, gràcies a una valuosa donació d'Anna Maria Duran.
Com és habitual, les intervencions de la tertúlia s'han enregistrat perquè es puguin consultar a l'Arxiu com a Fonts Orals.
L'Arxiu Municipal de Granollers reprendrà la programació de tertúlies a partir del mes de febrer.