L'Arxiu presenta el Llibre de privilegis de la vila de Granollers, la joia documental de la ciutat

L'historiador Jaume Dantí va explicar la importància d'un document essencial en la història de la ciutat

09 de Juny 2023
+
L'historiador Jaume Dantí va explicar la importància del Llibre de privilegis

La Sala de Plens de l'Ajuntament va acollir dijous, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, la presentació del Llibre de privilegis de la vila de Granollers, el document històric més valuós de l’Arxiu Municipal, datat dels segles XIII-XVI, ara restaurat i digitalitzat per poder-lo posar a l'abast del públic. 

L'historiador Jaume Dantí va definir el Llibre com una "joia documental i document fonamental de la història de la ciutat i per al coneixement de les institucions locals catalanes". És una compilació de còpies notarials (fetes els s. XV-XVI) dels privilegis i franqueses reials concedits a la vila des de segle XIII  fins a finals del XVI, i també documents municipals de tipus administratiu, econòmic, fiscal i de l’administració de justícia, importants per al bon funcionament de la vila. Dantí va explicar que Granollers no va ser de domini reial fins a l'any 1418, amb Alfons el Magnànim, de manera que resseguint els documents del Llibre es pot anar veient com va passant per diferents senyors, comtes i bisbes. El document més antic és de l'any 1252 i el més modern, de 1581.

Alguns dels privilegis recollits són el fet de poder tenir Consell i la seva composició; el dret de justícia; poder tenir representant de la vila a les Corts Catalanes; d'exempció de certs tributs reials; el privilegi del mercat i les fires, que es lligava al de viatge, o sigui, d'oferir protecció reial a les persones que anaven i venien del mercat granollerí; capacitat de defensa de la ciutat (a través de la muralla, el fossat...). També conté les concòrdies (acords) de la vila per a l'ús de l'aigua del riu Congost i de l'espai públic (amb els porxos), així com el traspàs a la ciutat de l'hospital creat per Bertran de Seva.

 Dantí va assenyalar les tres dates que han malmès la documentació històrica de la ciutat: el 1875, les guerres carlines; i els anys 1936 i 1937, quan es van destruir els arxius parroquial i notarial, respectivament, però "el Llibre de privilegis s'ha mantingut fins al dia d'avui". 

 La restauradora Clara Alibés va explicarel procés de restauració que s’ha fet del Llibre, un volum de gran fomat de gairebé 8 quilos que el fan difícil de manipular, amb 503 pàgines en pergamí, de mida 38 x 26 x 11 cm, enquadernat amb cobertes de fusta folrades amb pell. 

L'alcaldessa, Alba Barnusell, va destacar la importància de poder comptar "amb un tresor, ara recuperat, restaurat i a disposició de tothom, que ens permet saber com es vivia en aquella època i conèixer les nostres arrels".

 El Llibre de privilegis es pot consultar en línia a través del portal web de  l’Arxiu Digital, apartats «Documents d’arxiu / Fons Ajuntament de Granollers / Universitat de Granollers». Complementant el Llibre, també s'han penjat 9 documents de la Universitat de Granollers, institució predecessora de l’Ajuntament, i tres volums de la col·lecció «Biblioteca Granollerina» sobre documents de la Universitat de Granollers, publicats per la Junta d’Estudis Històrics entre els anys 1929-1934.