La darrera tertúlia de l’Arxiu, “Compartint històries del nostre hospital”, va complir el propòsit i va permetre descobrir moltes històries de l’Hospital de Granollers, explicades de pròpia veu per les persones que les han viscudes.
Fina Hernández, membre de la comunitat vedruna i infermera; Teresa Subirats i Consol Fusté, administratives; Marina Molins, infermera; Agustí Trullà, gerent de l’hospital entre els anys 1976 i 1987, i Artur Puig, pediatre, van anar desgranant records d’uns anys molt intensos, els setanta i vuitanta, quan el centre va experimentar la transformació estructural necessària per esdevenir un hospital comarcal de primer ordre en l’àmbit català i de l’Estat.
Tant és així que, tal com va explicar l’aleshores gerent, Agustí Trullà, el de Granollers va ser el primer hospital de comarques amb servei de pediatria i UCI neonatal, el primer amb una direcció d’infermeria que situava l’equip d’infermeres al nivell que pertocava, treballant de costat amb l’equip de metges, i també el primer a tenir un servei de geriatria. Altres fites van ser la creació de l’escola d’infermeria –que nodria de personal l’hospital-; aconseguir l’acreditació d’Hospital Amic dels Nens, el segon després de Sant Joan de Déu, pel foment de l’alletament matern; i tenir una farmàcia que garantia la qualitat del tractament dels pacients, per exemple, amb la implantació de la unidosis. “Dels 52 anys que he treballat, els millors han estat els de l’hospital, pel personal i pel projecte”, va concloure Trullà.
La tertúlia va estar esquitxada d’anècdotes, com quan el Dr. Puig va recordar que va caldre ampliar l’equip de pediatres i obstetres coincidint amb el babyboom, quan es podien trobar “amb vint nadons per revisar”. O el dia que la revista mèdica nord-americana Clinical Pediatrics es va fer ressò en portada de la investigació de l’hospital sobre la vitamina A en la pomada per a nadons.
Teresa Subirats, Consol Fusté i Marina Molins –que han treballat en la descripció de les fotografíes que conformen el Fons Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, a disposició pública a l’Arxiu Municipal- van anar comentant les imatges projectades i destacant els noms dels professionals que han portat l’hospital fins on és avui. Una època de molta feina en què també hi havia espai per a les activitats i celebracions, com quan l’hospital va fer 75 anys i es va fer un sopar multitudinari al pavelló o el desè aniversari del geriàtric. Fina Hernández va explicar que aleshores l’equip directiu “tenia predilecció pels avis”- i que al geriàtric fins i tot es va celebrar un casament. Consol Fusté va recordar que va començar a treballar amb 16 anys a l’hospital i que es va trobar amb unes monges “molt avançades, que es banyaven a la piscina i tenien cotxe!”. Teresa Subirats va comentar que els administratius “teníem mala fama” perquè, a diferència del personal mèdic, ells sí que podien anar a fer el cafè “sense deixar cap pacient”. Marina Molins va recordar el dia que li van demanar que preparés un electrocardiograma per fer al gerent, amb el resultat que “o l’electro no s’havia posat bé o el gerent estava molt malament”.
Recordem que al portal web de l’Arxiu d’Imatges hi ha disponible el testimoni de 18 professionals de l’hospital de tots els àmbits, alguns dels quals van ser presents a la tertúlia de l’Arxiu. D’altra banda, fins a final de maig es pot visitar l’exposició «L’edifici centenari de l’Hospital-Asil», amb fotografies dels pavellons de l’hospital històric, al vestíbul de l’Ajuntament (Porxada, 6).