La primera dona a presidir l'associació que -des del 1877- promou la música i el cant coral a Granollers ha compartit records i experiències a la Societat Coral Amics de la Unió, aquest 10 de juny a la tarda. Es tracta d'Hermínia Jubany, qui, juntament amb Bonaventura Buixó, Marina Garrell i Anna Vilalta, ha participat en la tertúlia de l'Arxiu dedicada a aquesta entitat. Tots quatre hi han explicat records i anècdotes a l'associació, vivències il·lustrades amb una mostra d'imatges i documents, com aquests, projectats durant la trobada (<també n'hem exposat una mostra a Can Jonch, durant aquesta tertúlia).
En aquesta ocasió, l'objectiu ha estat, doncs, reconstruir història de la Societat Coral Amics de la Unió (SCAU), com sempre en Les tertúlies de l'Arxiu, a partir d'experiències explicades en primera persona, tant, dels testimonis convidats com del públic present. Aquesta vegada, una vintena de persones.
Entre les etapes destacades d'aquesta associació comentades en la tertúlia, la de la primera presidència femenina de la SCAU, perquè va marcar un punt d'inflexió en la societat coral, amb més implicació de la dona a l'entitat, que va permetre la creació d'un cor mixt, a partir dels anys 80. Precisament, a l'actualitat, hi canta Marina Garrell -l'actual presidenta- qui també va ser padrina de l'emblemàtic estendard de la SCAU i n'ha compartit alguns records en aquesta tertúlia.
També ha motivat força records, en aquesta trobada, la programació de Granollers, V Vila Claverina, de l'any 1990. En aquest cas, especialment recordada per Bonaventura Buixó, president de l'entitat entre els anys 1988 i 2010.
Per la seva banda, Anna Vilalta, estretament vinculada a l'entitat des de fa anys, ha ajudat a documentar imatges i a descriure la documentació de la Societat Coral Amics de la Unió, que va cedir el seu fons a l'Arxiu Municipal de Granollers (<notícia relacionada). Vilalta, a més, ha destacat, en aquesta trobada, l'evolució d'aquesta entitat granollerina, fins aconseguir reconeixement internacional.
Us recordem que l'enregistrament de Les tertúlies de l'Arxiu s'incorpora a les Fonts Orals de l'AMGr perquè es pugui consultar a l'Arxiu, com altres documents d'interès històric.