La mort de familiars i la fugida cap als refugis, impactants records de la guerra compartits a la darrera tertúlia de l'Arxiu

Prop de 40 persones han participat en la trobada, dins la commemoració del 75è aniversari del bombardeig del 39, que continuem amb una recollida específica de fotos

29 de Gener 2014
+
L'espai de trobada de l'Arxiu, ple de públic, durant la tertúlia d'aquest dimarts a la tarda. Foto: Ramon Ferrandis / El 9 Nou.

El relat de Teresa Saló Baliu, el testimoni de la tertúlia d'aquest mes, ha retornat al present dures vivències del final de la Guerra Civil a la ciutat, on les tropes franquistes hi van entrar el 28 de gener del 39. Aquesta granollerina i altres participants en la trobada de l'Arxiu hi han compartit tràgics records dels atacs bèl·lics de fa 75 anys. Entre els més impactants i emocionats, l'esfereïdora mort de familiars, en circumstàncies quotidianes. Evidències d'un atac directe contra la població civil, que va lluitar per la supervivència en refugis com el de la plaça de Maluquer i Salvador.

La tragèdia, que va castigar especialment dones i infants, havia continuat a l'interior d'aquelles construccions soterrades, on la por i el dolor, havien generat nous vincles personals. Tot plegat, només vuit mesos després del bombardeig més recordat a Granollers, el del 31 de maig de 1938.

Continuem la recollida específica de fotos

La població granollerina va tornar a ser bombardejada entre els dies 23 i 29 de gener de 1939, com altres municipis de la comarca. A Granollers, van morir unes 40 persones, una xifra que s'afegia al mínim de 224 víctimes mortals que hi havia causat el primer bombardeig. A més, els nous atacs van fer destrosses a més d'un centenar d'edificis, entre d'altres, l'Hospital i les fàbriques Can Trullàs, Estabanell i Pahissa, Can Montañà i Roca Umbert.

Aquest ha estat, doncs, el marc històric de la trobada de Les tertúlies de l'Arxiu d'aquest mes, que ha aplegat prop de quaranta persones, aquest dimarts, 28 de gener. En aquesta ocasió, l'activitat ha format part de la programació municipal per commemorar el 75è aniversari del bombardeig de gener de 1939. Recordem que l'Arxiu Municipal de Granollers també hi participa amb una recollida específica de fotos antigues.

Gràcies per la vostra col·laboració!