La història de Joventuts Musicals, propera tertúlia de l’Arxiu en el 60 aniversari de l’entitat

Amb aquesta ja són 50 les sessions organitzades en deu anys dins el cicle “Les Tertúlies de l’Arxiu”

31 de Gener 2023
+
Cartell de la primera activitat que va portar a terme Joventuts Musicals a Granollers. 25 de gener de 1963. Col·lecció d'Impresos i Cartells. AMGr

El 25 de gener de l'any 1963, ara ha fet 60 anys, la delegació granollerina de Joventuts Musicals celebrava el seu primer acte públic. Emmarcat en l’aniversari, la propera sessió del cicle "Les Tertúlies de l'Arxiu" es dedicarà a parlar d'aquesta entitat que ha estat un motor en la promoció i difusió de la música a la nostra ciutat, i que entre els anys 1976 i 2008 va organitzar el Festival Internacional de Música de Granollers. Serà el dilluns 6 de febrer, a les 17.30 h a Can Jonch (Rec, 19, Granollers).

Per parlar de tota aquesta trajectòria, s’ha convidat Ricard Saurí, fundador de Joventuts Musicals a la nostra ciutat, i Agustí Vidal, membre de l’entitat i impulsor del Festival Internacional de Música.

Coincidint amb l'activitat, s'han publicat al portal de l'Arxiu d'Imatges (apartat "Impresos i cartells") un centenar de cartells d'entre els anys 1963 i 2003 d'activitats organitzades per Joventuts Musicals en marcs festius com l'Ascensió, així com 24 cartells del Festival Internacional de Música. 

 

10 anys, 50 tertúlies

 

 

 La de febrer serà la tertúlia que fa 50 des que l’any 2013 es va iniciar aquesta activitat oberta a la participació de tothom, i encaminada a compartir vivències i records al voltant d’episodis de la història local. Al llarg d’aquests deu anys s’ha convidat més d’un centenar de persones a participar-hi, uns tertulians que han parlat d’àmbits com el laboral, l’educació, la cultura, l’esport, les festes, el món associatiu, l’urbanisme...  a la nostra ciutat al llarg dels segles XX-XXI. 

Des de la primera tertúlia sobre la vida quotidiana abans del bombardeig de1938 fins a la darrera dedicada als 60 anys de la gran nevada, al llarg d’una cinquantena de sessions s’ha parlat de llocs, com l’antiga estació de tren o les fàbriques de Granollers; d’esdeveniments, com el mercat del dijous, els Jocs del 92 o la Mitja Marató;  d’institucions, com l’Escola Municipal de Treball, l’Associació Cultural o el Club Balonmano Granollers; de moments històrics, com la fi de la Guerra Civil, el postfranquisme i la transició; i de persones importants per a la ciutat, com el mestre Ruera o els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau. 

Les tertúlies es fan cada dos o tres mesos a Can Jonch, guiades per personal tècnic de l’Arxiu i complementades amb la projecció de fotografies i documents sobre el tema de la tertúlia. L’activitat és una oportunitat per mostrar el fons documental conservat a l’Arxiu i per atraure noves donacions o cessions.