L’exposició de l’Arxiu «Els inicis de la Festa Major de Blancs i Blaus» en rememora els actes emblemàtics els anys 1980-90

Es pot visitar al vestíbul de l'Ajuntament, fins al dia 1 de desembre

08 de Setembre 2023
+
Focs artificials de Festa Major disparats des del parc municipal Torras Villà, 1987. Fotografia Gran Color / Fons Ajuntament de Granollers

L’Arxiu Municipal celebra el 40 aniversari de la Festa Major de Blancs i Blaus fent una mirada als primers anys de la festa, estrenada el 1983. L’exposició es podrà visitar fins al dia 1 de desembre al vestíbul de l’Ajuntament (Porxada, 6). A través de 14 plafons es mostren les principals activitats que es feien els primers temps, la dècada dels 80 i 90 del segle passat. Les fotografies pertanyen a diferents fons i col·leccions de l’Arxiu.

Tal com recull el full informatiu de l’exposició, la proposta de nou model festiu partia d’un grup de joves de l’Associació de Veïns Sota el Camí Ral que volien revifar la festa. L’excusa va ser una anècdota que Amador Garrell recollia al seu llibre Granollers Vila Oberta, una juguesca que l’any 1897 havia enfrontat dos rajolers de la ciutat, en Rayo i en Maynou, animats pels seus seguidors, els Blancs i els Blaus. Es tractava, doncs, de recrear les dues colles, amb l’ajut de jovent de Sota Camí Ral i el Casal del Jove, perquè animessin una festa major que havia anat perdent empenta. L’Ajuntament va veure amb bons ulls la proposta i hi va donar suport. Tal com recull Paco Cruz al llibre «La Festa Major. Granollers 1857-2003», l’objectiu era que la festa fos «un motiu de retrobament i alegria per a tots».

La mostra segueix els quatre dies que inicialment durava la Festa Major, des del darrer dijous d’agost fins al diumenge.El ritual començava amb la decoració de les places per part de les colles, primer només la Porxada i més tard s’hi va afegir la plaça Barangé; després venia la cerimònia d’inici de festes, amb la cercavila de tots els grups i el bestiari festiu, i la lectura del pregó; l’arrossada popular al parc Torras Villà i l’estirada de corda, primer al c. Santa Anna; el correfoc, sorgit per iniciativa dels Blaus, i el correaigua, sorgit dels Blancs, dos actes que ben aviat van esdevenir multitudinaris; la trobada i la plantada de gegants, a la plaça Barangé; l’aixecada de castells amb l’actuació dels Xics des de 1991, junt amb altres colles convidades; el concurs de rajolers, que primer es feia al parc Torras Villà i que van començar els rajolers Amador Galí (Blancs) i Joan Josep Biscarri (Blaus); la traca dels 1.000 metres, que ja s’havia fet als anys 30 i que les colles recuperen l’any 1983; els focs artificials, que primer es disparaven des del parc Torras Villà; i el sopar de germanor, celebrat sota la Porxada fins l’any 2001 i on es proclamava la colla guanyadora, l’encarregada d’escollir el pregoner de l’any següent.

L’horari de visita de l'exposició és de dilluns a divendres durant tot el dia i es complementa amb la projecció en pantalla de quaranta fotografies més dels primers quinze anys de Blancs i Blaus.