L’Arxiu Municipal descriu i posa a l’abast de tothom les cartes rebudes a l’Ajuntament l’any 1939

El catàleg d’aquesta correspondència conté més d’un miler de cartes que reflecteixen les conseqüències de la Guerra Civil a la nostra ciutat

01 de Febrer 2022
+
Abans de començar a llegir-les, les cartes es posen per piles, segons els temes que tractin.

Coincidint amb la commemoració dels bombardejos que va patir la ciutat el gener de 1939, l’Arxiu Municipal posa a disposició de tothom el catàleg de la correspondència rebuda aquell any a l’Ajuntament de Granollers.

El catàleg recull més d’un miler de cartes, descrites i ordenades per la data de recepció, algunes de les quals s’han digitalitzat i s’han penjat a l’Arxiu Digital. La correspondència fa referència a les conseqüències dels dos bombardejos patits per la ciutat durant la Guerra Civil, els anys 1938 i 1939, i també a com es va viure l’inici del franquisme.

Se’n poden trobar de persones que escriuen a l’Ajuntament demanant si té notícies de familiars desapareguts durant la guerra, informes tècnics sobre cases declarades en estat ruïnós a causa del bombardeig i oficis dels ajuntaments de la comarca responent a la quota sol·licitada per reedificar l’hospital de Granollers, entre molts altres temes.

Les cartes digitalitzades apareixen en blau al catàleg i es poden consultar al portal de l’Arxiu Digital, pestanya «Documents d’Arxiu», marcant «Fons Ajuntament de Granollers (1438-2017) i projecte «31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig».

El treball de tota aquesta documentació s’ha fet amb la col·laboració de les voluntàries que participen al taller de descripció de correspondència històrica, que es troben cada dimecres a la tarda, de 4 a dos quarts de 6, a l’edifici de l’OAC (c. Sant Josep, 7). En aquests moments hi assisteixen quatre persones aficionades a la història local que dediquen una hora i mitja a llegir cartes per sintetitzar-ne les dades essencials. Això permet elaborar un catàleg com el que presentem, que facilita la consulta de documents de l’Arxiu per posar-los a disposició pública.

Tothom pot accedir a aquesta correspondència, adreçant-se a l’Arxiu Municipal, c. Sant Josep 7, dins l’horari de consulta (de dilluns a divendres, d'11 a 14.30 h, i dimecres, de 16 a 18.30 h), tel. 93 842 67 37. Es recomana demanar cita prèvia. Més informació, www.granollers.cat/arxiu.

Document del Mes i continuïtat de la campanya "Contra l'oblit"

Una de les cartes del catàleg de correspondència de 1939 constitueix el Document del Mes de febrer. Són les paraules de comiat d'un condemnat a mort a la seva família, dona i dues filles, acabada la Guerra Civil, el juliol de 1939.  

D'altra banda, l'Arxiu i Can Jonch continuen la campanya "Contra l'oblit" de recollida de testimonis del bombardeig de Granollers, que permetrà que l'escriptor granollerí Albert Forns escrigui un relat coral d'uns fets que van marcar la història de la ciutat.