Fins al 14 d'agost, a l'Ajuntament (pl. de la Porxada, 6, planta baixa), es podrà visitar la nova exposició d'imatges antigues dels fons de l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), “Dijous, mercat”. En aquesta ocasió, les 14 fotos seleccionades il·lustren com era el mercat a les acaballes del s. XIX i fins als anys trenta. Com és habitual, les imatges que la ciutadania pugui aportar sobre el tema de la mostra es podran veure, juntament amb d'altres, a la pantalla instal·lada a l'inici de l'exposició.
Mentrestant, l'Arxiu ha donat a conèixer una nova proposta de participació ciutadana, a la tertúlia de maig, dedicada als orfes de la Guerra Civil. Aquesta trobada, amb més de quaranta assistents, ha comptat amb el testimoni de Josep Maria Pou, Núria Garrell i Ernest Sentís -presents a l'acte- i Narcisa Saló, granollerins que van perdre els seus pares durant aquest conflicte bèl·lic. Testimonis, sovint, amb records confusos, marcats per l'emoció, la por i la duresa d'una supervivència envoltada de mort i amb mancances bàsiques, vivències recollides per mitjà d'entrevistes, fotos i documentació aconseguida amb aquest nou projecte documental sobre els orfes de la Guerra Civil. Aquest treball de l'Arxiu, que elaboren Lambert Botey, Carme Giménez i Anna Maimir, és obert, també, a la participació ciutadana. Els testimonis, imatges o documents que se'n puguin aportar s'incorporaran als fons de l'Arxiu, amb l'objectiu de conservar-los i posar-los a l'abast de la ciutadania, com a part del patrimoni històric local.
Per participar en ambdues propostes, només cal contactar amb l'Arxiu Municipal de Granollers (a/e: arxiu@ajuntament.granollers.cat).
Identificació d'orfes de la Guerra Civil
De moment, s'han identificat 170 orfes de la Guerra Civil a Granollers, d'acord amb la documentació conservada a l'Arxiu Municipal, però s'intueix que aquesta xifra pot ser molt superior. En aquest sentit, la col·laboració ciutadana és fonamental per identificar-ne d'altres i conservar els seus testimonis.
De fet, la tertúlia de maig ha estat un homenatge a aquests orfes, a partir de la descripció de documents antics conservats a l'Arxiu Municipal de Granollers. En concret, sol·licituds d'ajut dels anys 40, dels tutors legals d'infants que havien perdut el pare o bé, el pare i la mare. Aquesta documentació s'està descrivint des de l'any passat, per documentar-la i posar-la a l'abast de la ciutadana, una tasca a càrrec de Carme Giménez, col·laboradora de l'Arxiu. A aquesta feina, cal afegir l'enregistrament d'entrevistes a orfes de la Guerra Civil a Granollers, que, des de fa un any, realitzen Lambert Botey i Anna Maimir. Fins ara, hi han recollit quatre testimonis, que s'han integrat als fons orals de l'Arxiu.
Tots tres col·laboradors han explicat aquest treball en la tertúlia de maig, titulada “Sobreviure a la postguerra. Els orfes de la Guerra Civil”, dins la commemoració del 76è aniversari del bombardeig del 31 de maig de 1938 a Granollers.