Els edificis singulars de la ciutat, nova proposta expositiva de l’Arxiu Municipal

El Casal dels Tagamanent, Can Torrabadella, la Casa Joan Sanpera o les casetes de Can Mònic, algunes de les imatges presents a la mostra del vestíbul de l'Ajuntament

29 de Novembre 2024
+
Casa Joan Sanpera, ca. 1970-1975 Edifici modernista de 1912, obra de l'arquitecte Albert Juan i Torner. Fotografia de Pere Cornellas / Fons Ajuntament de Granollers

La nova exposició fotogràfica de l’Arxiu Municipal mostra imatges d’edificis singulars de Granollers que formen part del nostre patrimoni històric i arquitectònic. Són construccions catalogades i protegides, d’algunes de les quals només queda algun vestigi, com poden ser les torres Pinós o de Can Casaca. 

Al llarg dels 14 plafons de la mostra fem un recorregut pels diferents estils arquitectònics i usos, públic o privat, que tenen o tenien aquests edificis situats en diferents barris de la ciutat. Signen les imatges els fotògrafs Àngel Toldrà Viazo, Joan Font Domènech, Joan Guàrdia Requesens, Lucien Roisin, Pere Cornellas Aligué, Salvador Llobet i també n’hi ha d’autoria desconeguda. 

L’emblemàtica Porxada, la llotja de gra construïda el segle XVI per Bartomeu Brufalt, és la porta d’entrada a aquest viatge pels edificis singulars, que continua per Can Cunillera (segle XVII), la Casa Clapés (1913) de l’arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall i l’edifici de l'Ajuntament –que enguany reprodueix el tradicional pessebre de Nadal amb motiu del 120è aniversari de la seva construcció-, obra de Simó Cordomí i Josep M. Barnadas. Segueixen el Casal dels Tagamanent o Casa del Conestable de Portugal (s. XV), amb elements gòtics; Can Torrabadella (1899), de l’arquitecte Francesc Mariné; la casa modernista de Can Blanxart (1904), de Jeroni Martorell; i la Sala Tarafa (s. XIV), antic Hospital de Sant Domènec, reformat l’any 1926 per M. J. Raspall i mostra única del gòtic medieval local. 

L’itinerari continua més enllà del centre, a la Casa Pius Anfres, La Tela (1913), edifici de tipologia ciutat-jardí, seu del Museu de Ciències Naturals; les Escoles de Palou (1927), de Jeroni Martorell, amb elements formals d’estil noucentista; la Casa Joan Sanpera (1912), modernista, també de tipologia ciutat-jardí i seu de les Franciscanes Missioneres de la Mare del Diví Pastor; i el conjunt de cases particulars de Can Mònic (1923) de l’arquitecte Raspall i amb elements modernistes. 

La Torre Pinós (s. XIV) de control i vigilància i en bona part enrunada, i l’edifici centenari de l’Hospital-Asil (1914-1923), de l’arquitecte Josep M. Miró Guibernau amb elements decoratius modernistes, tanquen el viatge per aquests edificis únics que ens parlen del passat i també del present de la ciutat. 

L’exposició, que es complementa amb vint edificis singulars més projectats a la pantalla, es podrà visitar al vestíbul de l’Ajuntament (Porxada, 6) fins al dia 28 de febrer, de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre. També es podrà visitar els caps de setmana i festius de desembre (dies 6 i 7, 8, 14 i 15, 21 i 22, 28 i 29), 4 i 5 de gener, de 17 a 20 h.  

Podeu llegir aquí el full de sala