L’Arxiu Municipal fa accessible a través del web el Fons Enric Garcia-Pey i Pey, una documentació que el mateix Pey va cedir a l’Ajuntament i que es va formalitzar amb la signatura del contracte el gener de 2019.
Garcia-Pey és expert en onomàstica i tècnic especialista en toponímia. El fons és, doncs, reflex de la seva activitat personal i professional, documents, la majoria, produïts, rebuts i recopilats per l’elaboració dels estudis d’onomàstica del Vallès Oriental.
De dates extremes 1370-2018, predomina la documentació de 1960 a 2018 i l’anterior al s. XX és un volum molt petit. Concretament, són 30 metres lineals de documents en suport paper, 1.286 imatges, 221 cartells, 18 mapes i plànols, 11 microcassets, 2 vídeos i 73.691 registres digitals de l’Inventari d’Onomàstica del Vallès Oriental.
Entre els documents trobem reculls de notes manuscrites, plànols, documents originals... amb informació toponomàstica de municipis del Vallès Oriental, i dossiers i esborranys de les seves publicacions. També hi ha revistes i publicacions de diversos indrets de Catalunya, sobretot de Granollers; impresos i cartells d’activitats i festes, plànols i documentació urbanística lligada al seu ofici de delineant; i una col·lecció de bosses de diversos establiments comercials de Granollers d’entre 1975 i 2015.
Altres agrupacions documentals del fons són àmbits d’interès de Garcia-Pey, com ara els Jocs Olímpics de Barcelona, política i sindicalisme, clubs esportius de Granollers i música. En l’apartat de fotografies, el gruix correspon a imatges entre els anys 60-80 que s’han digitalitzat en suport paper, de paisatges, masies, cases i carrers urbans de Granollers i altres municipis de la comarca.
D’altra banda, ben aviat es podrà consultar al portal de l’Arxiu Digital l’inventari d’onomàstica confeccionat per Enric Garcia-Pey dels municipis del Vallès Oriental i d’alguns altres de l’actual comarca del Moianès, que l’autor va cedir juntament amb el fons. Així, els 73.691 registres que conté seran accessibles online a través de l’apartat «Onomàstica». A través d’aquest portal es podran fer cerques per nom o per municipi i obtenir la descripció del significat. Serà un inventari viu, on tothom podrà fer aportacions, un cop hagin estat validades.
El tractament arxivístic ha estat subvencionat per la Diputació de Barcelona, dins de l’actuació «Tractament arxivístic i difusió del Fons Enric Garcia-Pey», inclosa al Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, any 2021.
Enric Garcia-Pey i Pey
Nascut l’1 de juliol de 1946 a Granollers, Enric Garcia-Pey i Pey va fer Història a la Universitat de Barcelona i també té estudis d’Antropologia. Delineant d’ofici, després de col·laborar amb diversos arquitectes, l’any 1963 comença a treballar a l’Ajuntament de Granollers, on va ser responsable del nomenclàtor local.
És expert en onomàstica i tècnic especialista en toponímia. Pertany a la Societat d’Onomàstica de Catalunya, de la qual és Soci d’Honor; també és membre de l'Àrea d'Història Contemporània del Museu de Granollers, l'Agrupació Excursionista de Granollers i el Centre d'Estudis Molletans.
Al llarg de la seva trajectòria professional ha fet diverses publicacions de toponímia i onomàstica a una trentena de municipis del Vallès Oriental. El coneixement que té del terreny i de la gent fan que els seus estudis constitueixin un document de gran valor per al patrimoni cultural vallesà.
Enric Garcia Pey és un gran aficionat a la música, la pintura, la lectura i també al futbol: ha jugat de davanter centre en equips com ara EC Granollers, Europa, Lleida, Girona i Espanyol.