L'exposició Granollers 1931-1938 es pot visitar a la planta baixa de l'edifici de l'Ajuntament de la plaça de la Porxada, 6. En aquest espai, s'hi mostren 14 fotografies de l'Arxiu Municipal, dels fotògrafs Josep Bosch, Joan Canal, Joan Guàrdia i Llobet i Font, imatges que formen part del Fons de l'Ajuntament de Granollers, del Fons Foto Bosch i de la Col·lecció Josep Garrell i Soto. Aquestes fotos il·lustren l'estació del tren de França, la proclamació de la II República, el mercat, el Grup Escolar Concepció Arenal, l'equip de bàsquet femení, la I Volta a Granollers d'Atletisme i la celebració del dia de la mare, durant aquell període. També, els fets de l'octubre de 1934, l'homenatge a Pau Casals, els primers moviments antifeixistes, la Marxa de la Columna del Vallès Oriental i la Porxada bombardejada el 31 de maig de 1938. En definitiva, una època de canvis estructurals i de dramàtiques situacions derivades del conflicte bèl·lic.
Les persones que tinguin fotografies d'aquell període les poden donar o deixar-les per reproduir a l'Arxiu Municipal de Granollers, al carrer de Sant Josep, 7 (a/e: arxiu@ajuntament.granollers.cat, telèfons 93 842 67 37 i 93 842 67 62). Així, s'incorporaran a aquesta exposició, que forma part de la programació de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau amb motiu del 75è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil. Alhora, amb aquestes imatges, s'ampliarà el fons local vinculat a aquesta època.
Agraïment i reflexió
La inauguració de la mostra s'ha fet coincidint amb un acte d'agraïment a la ciutadania que ha participat en la recollida de fonts orals sobre la Guerra Civil i el bombardeig de Granollers. En total, hi van assistir més de setanta persones, entre elles, testimonis acompanyats de familiars.
En aquest acte, fet aquest dimecres 15 de maig, el regidor de Programació, Albert Camps, i l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, han agraït l'aportació d'aquestes persones. El seu testimoni (43 persones entrevistades) s'ha incorporat a la secció de Fonts Orals de l'Arxiu Municipal de Granollers i enriqueix, per tant, el patrimoni històric local, coincidint amb l'aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil, el 31 de maig de 1938. Un proper aniversari que l'historiador Joan Garriga ha recordat, en aquest acte, posant especial èmfasi en la reflexió essencial de la commemoració: “Mai més”; que mai més es tornin a produir aquests fets.
En aquell bombardeig, des de cinc avions Savoia-79 italians al servei de Franco, es van llançar unes 60 bombes i uns 750 quilos de metralla. Un mínim de 224 morts i 165 ferits registrats va ser el balanç luctuós d’aquell brutal atac, que també va destruir més d’un centenar d’immobles. Malauradament, els bombardejos es van repetir el gener de 1939, quan l’aviació nacional va tornar a atacar la ciutat, produint una quarantena de morts. Granollers va ser, després de Barcelona i Figueres, la ciutat amb més morts per bombardejos durant la Guerra Civil.