Actualitzada la documentació online de l’Arxiu sobre els bombardejos de la Guerra Civil

S’han pogut completar algunes dades biogràfiques de les víctimes del bombardeig de l’any 1938

26 de Maig 2023
+
Primera pàgina del llibre de cementiri amb els noms manuscrits de les persones que van morir al bombardeig

L’Arxiu Municipal continua treballant per completar les dades personals de la llista de les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil dels anys 1938 i 1939. Dimecres 31 de maig es commemora el 85 aniversari del primer, que va matar almenys 226 persones i va fer un miler de ferits i nombroses destrosses materials. Ara, diverses recerques han permès esmenar l’escriptura del nom d’alguna víctima, determinar-ne el lloc de naixement, l’edat o el lloc de residència. Podeu consultar la llista de morts al portal de l’Arxiu Digital, apartat “Fons Ajuntament de Granollers / Documentació dels bombardeigs de Granollers de 1938 i 1939”.

També s’ha actualitzat el catàleg que recull la documentació sobre l’atenció de les víctimes del bombardeig i la Guerra Civil a Granollers. Inclou informació sobre els refugiats que va acollir la ciutat, els expedients dels ajuts als orfes de guerra i dels subsidis a les víctimes, la documentació del dipòsit municipal de detinguts, la del racionament i la de les mesures adoptades en sanitat i beneficiència. Tota aquesta documentació es pot trobar en línia al bàner “Documents dels bombardejos de la Guerra Civil” que trobareu al web de l’Arxiu.

Allà hi ha disponibles 180 documents  produïts en el moment dels fets o en dies posteriors, agrupats per categories com la llista de morts manuscrita del llibre de cementiri; cartes i telegrames de condol, d’ajuts econòmics i de l’estat de les víctimes; declaració d’immobles afectats; documents de la Junta de Defensa Passiva; projectes i plànols de refugis o escrits en primera persona sobre el bombardeig. També hi ha els documents elaborats per l’Arxiu, com una recopilació dels acords de Ple relatius als bombardejos o el recull de premsa de l’època, entre maig de 1938 i març de 1939. Pel que fa a fonts orals, hi trobem enllaços a més de 60 entrevistes a persones que parlen en primera persona de la seva vivència, incloses als projectes “Construcció de la memòria  de la Guerra Civil a Granollers”, “Els orfes de la Guerra Civil”, “Dona’ns memòria” i “Entrevistes”, a més de les tertúlies organitzades a l’entorn dels bombardeigs. També hi ha fotografies i documents audiovisuals.  

 Trobareu tota la informació del programa que commemora els 85 anys del bombardeig aquí