15 anys conservant, difonent i incrementant el patrimoni documental i històric de la ciutat

La tardor de 2005 s’obria el nou Arxiu Municipal de Granollers

16 de Novembre 2020
+
Mostra de documents amb motiu del Dia Internacional dels Arxius

Aquest mes de novembre es compleixen 15 anys de l’obertura de la seu de l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr), situada a l’edifici municipal del c. Sant Josep, 7.

El servei -punt de referència per al coneixement de la història de la ciutat-, gestiona més de 3.800 m de documents, datats entre l’any 1252 fins a l’actualitat, en diversitat de suports i de formats, des de pergamins a documents en format digital, així com 362.260 fotografies, 360 testimonis de fonts orals, 490 documents audiovisuals, 1.200 plànols i 26.000 cartells. L’AMGr té més de 70 fons documentals, en bona part provinents de donacions i cessions de particulars, associacions i empreses de Granollers.

L’Arxiu té dues seus de treball i consulta, al c. Sant Josep i al c. de l’Olivar, 10, on comparteix equipament amb l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental, un equipament de la Generalitat inaugurat el setembre de 2005, ara fa també 15 anys. En aquests moments, les consultes presencials cal sol·licitar-les amb cita prèvia, escrivint a: arxiu@granollers.cat

Des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, el servei ha hagut d’aturar les activitats de difusió com són les tertúlies, i els tallers de descripció de fotografies i de correspondència. Sí que s’han seguit fent les exposicions de fotografies a la planta baixa de l’Ajuntament, un espai que des de 2012 ha exhibit 850 imatges i on fins al 27 de novembre es pot visitar  la mostra “Les festes i els balls d’abans”.

Per facilitar l’accés al contingut en línia, el portal de l'Arxiu Digital ofereix més de 370.000 pàgines digitalitzades des de l’any 1438, la premsa històrica local, i estudis i publicacions. Al portal de l'Arxiu d'Imatges, hi ha més de 15.800 imatges i documents audiovisuals, amb fotos, exposicions, films, impresos, cartells i fonts orals. I s’ha incrementat el nombre de catàlegs i altres instruments de descripció a la pàgina web de l’Arxiu per conèixer-ne la documentació disponible. L’AMGr ha augmentat la presència a les xarxes, des del nou canal d’Instagram: @arxiu_granollers.

Tothom qui ho vulgui pot col·laborar amb l’Arxiu en tasques com la transcripció de fonts orals, la lectura i mecanografiant d’actes dels segles XIX i XX del Ple municipal i de la Unió Liberal, i la descripció de fotos antigues. Les persones interessades poden contactar amb l’AMGr a través del correu electrònic (arxiu@granollers.cat).