Prop de 400 alumnes d’11 centres de Granollers participen a la 5a Vallèsbot

Aquest dimarts al matí, a Canovelles, s’ha fet la jornada de presentació dels treballs fets en el marc del projecte

24 de Maig 2022
+
Jornada de la 5a edició de la Vallèsbot, el projecte intermunicipal per la implementació dels coneixements de la robòtica i tecnologia a reptes de caràcter social del nostre entorn més proper

Aquest dimarts al maig al matí, a la Pista Polivalent de Canovelles s’ha fet la jornada de la 5a edició de la Vallèsbot, el projecte intermunicipal per la implementació dels coneixements de la robòtica i tecnologia a reptes de caràcter social del nostre entorn més proper. 

800 alumnes de 19 centres de primària i secundària de Granollers (11), Canovelles (6), la Roca del Vallès (1) i les Franqueses del Vallès (1) han participat en el projecte. Aquest curs 2021-2022 la Vallèsbot se centra en la bicicleta i porta per títol “Pedalem la Vallèsbot”. D’aquesta manera, s’ha plantejat a l’alumnat participant que doni resposta a reptes relacionats amb aquest mitjà de transport aplicant la robòtica i la tecnologia. Al llarg del curs han desenvolupat els ginys i creacions que han presentat aquest dimarts en la jornada. Hi ha hagut propostes diverses com cascs intel·ligents per alertar els ciclistes de possibles perills, detectors d'obstacles o, fins i tot, ginys per mantenir la persona que va en bicicleta hidratada.

395 alumnes d’onze centres educatius de Granollers s’han sumat a aquesta cinquena edició. Hi han participat les escoles Ferrer i Guàrdia, Joan Solans, Lledoner, Mestres Montaña, Pereanton, Ponent, Salvador Espriu i Col·legi l’Estel; i els instituts Celestí Bellera, Marta Estrada i Escola Municipal del Treball.

Representants dels quatre municipis participants han visitat la jornada i han conegut de primera mà totes les propostes de l'alumnat. L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha destacat la tornada a la normalitat després de la pandèmia i ha posat en valor aquesta "trobada d'alumnes per fer xarxes entre pobles de la comarca, una molt bona iniciativa". L'alcalde de Canovelles, Emili Cordero, s'ha mostrat satisfet per acollir la trobada de la Vallèsbot i ha afirmat que "aquest projecte és molt interessant, no només per la feina que es fa a través de la robòtica, sinó també per la interacció entre escoles i persones". L'alcalde de la Roca del Vallès, Albert Gil, ha coincidit que aquest projecte "sempre és positiu per veure l'enginy dels nois i les noies per buscar solucions a qüestions del dia a dia" i el regidor d'Educació de les Franqueses del Vallès, José Antonio Aguilera, ha afegit que la Vallèsbot "ajuda a desenvolupar la creativitat, el pensament i el treball en equip i per projectes". Per últim, Simó López, director dels serveis territorials del Maresme i Vallès Oriental, ha destacat "com l'alumnat s'ha esforçat per crear tots aquests prototips amb molt d'enginy".

El projecte Vallèsbot

Aquest projecte va néixer el curs 2017/2018 del treball en xarxa entre professors, centres educatius, Ajuntaments i el Servei Educatiu del Vallès Oriental I. Es tracta d’una activitat intermunicipal per la implementació dels coneixements de la robòtica i el pensament computacional tot donant solucions a reptes de caràcter social del nostre entorn més proper. A diferència d’altres projectes de vocació i cultura tecnològica, la Vallèsbot no és competitiva i es fa en horari lectiu, fet pel qual tot l’alumnat pren part de la proposta i aprèn de la construcció i programació de robots.

Així, els principals objectius de la Vallèsbot són:

•Contribuir a la millora de l’èxit educatiu de tots els nois i noies incentivant de les vocacions tecnològiques.

•Promoure la cohesió social per mitjà de la implementació dins l’horari escolar de la robòtica per tal d’arribar a tot l’alumnat.

•Afavorir el treball i l’aprenentatge en xarxa entre els centres educatius i els diferents agents de l’entorn per aconseguir continuïtat i coherència educativa.

En la primera edició 800 alumnes de 32 grups de 17 centres educatius de primària i secundària de Granollers, Canovelles i la Roca del Vallès van presentar a la VallèsBot les seves solucions tecnològiques per resoldre problemes de mobilitat fent servir la robòtica. En la segona edició hi van participar un miler d'alumnes de 22 centres educatius de Granollers, Canovelles, la Roca del Vallès i, les Franqueses del Vallès i el tema central va ser la millora dels parcs. En la tercera edició, que a causa de la Covid-19 es va haver de celebrar telemàticament, hi van participar 21 centres educatius. I en l’edició de l’any passat, centrada en la gent gran, hi van participar 700 alumnes de 17 centres de primària i secundària.