Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers arriba a la tercera edició

Partint d’una obra del Museu de Granollers que remet a la figura de Walter Benjamin i la seva mort a Portbou fugint del nazisme, parlarem sobre la noció de viatge

30 de Maig 2022
+
Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers arriba a la tercera edició

Del dijous 9 al diumenge 12 de juny torna Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers, que aquest any arriba a la tercera edició i es consolida com un festival de ciutat. Com altres anys, partint d’una obra de la col·lecció d’art del Museu de Granollers, l’obrim cap al pensament i cap a la ciutat –d’aquí l’Opera aperta– programant quatre dies d’art i paraula participatius i oberts a tothom.

Aquest any, és una instal·lació de Francesc Abad que porta per nom Spuren o Rastres qui ens convida a debatre a l’entorn de la noció de viatge. Francesc Abad, artista consolidat i reconegut que ha fet de la memòria d’Europa un dels eixos del seu treball artístic, en aquesta obra de 1988 va recuperar la figura de Walter Benjamin, gran pensador jueu alemany enterrat al cementiri de Portbou, on va arribar el setembre de 1940 fugint de la Gestapo. Quan va saber que l’endemà seria retornat a França i lliurat als nazis, es va suïcidar. Si bé el de Benjamin va ser un viatge sense tornada, la seva figura ens empeny a interrogar-nos sobre quin lloc ocupa el desplaçament i el viatge en l’imaginari humà.

Amb aquest punt de partida, hem convidat a més de 20 participants en 13 activitats programades a diferents espais de la ciutat. Lluny ja de les restriccions dels darrers anys, estem molt contents de poder sortir, per primera vegada, a la Porxada, amb dos diàlegs el dissabte 11 al matí. La resta d’activitats es faran al Museu de Granollers, amb excepció de la projecció de cinema i diàleg amb el director, que es farà el Cinema Edison el diumenge 12 a la tarda.

Com altres anys, Opera aperta comença el dijous 9 amb una tarda dedicada a l’obra que dona lloc al festival. Aquesta vegada, a la xerrada inaugural ens acompanyarà l’especialista en memòria i directora del Born Centre de Cultura i memòria, Gemma Domènech. Tot seguit, les artistes Lurdes R. Basolí i Francele Cocco presentaran la seva obra de nova creació que ha partit d’un diàleg amb l’obra de Francesc Abad. Els tres artistes dialogaran a l’entorn dels seus treballs. Acabarem amb la intervenció d’Ivette Nadal, que ha acceptat interpretar per a Opera aperta les Corrandes d’exili de Joan Oliver.

Divendres 10 parlarem del viatge, forçós, que realitzen els migrants avui, amb un espectacle performàtic a càrrec de l’actriu i directora Silvia Albert Sopale, que revisa, en clau de denúncia, què significa ser dona i ser negra a la Catalunya d’avui. Tot seguit, l’equip d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Granollers conduirà un fòrum. A la tarda, comptem amb el diàleg inaugural de l’antropòleg i escriptor Albert Sánchez Piñol acompanyat pel periodista especialista en llibres David Guzman, que conversaran a l’entorn d’aquest títol: Ciutats, camins i oceans. La noció de viatge en l’imaginari humà. Tot seguit, com altres anys, comptarem amb la tertúlia filosòfica nocturna conduïda per Mariano Fernández, una de les ànimes de la Universitat Popular de Granollers, juntament amb Fèlix Rabal, amb qui coordinen el Taller de pràctica filosòfica de la UPG, i Josep Maria Roger, pianista i musicòleg reconegut i professor de l’Escola Municipal de Música i Conservatori J. M. Ruera de la ciutat. 

Com altres anys, la jornada del dissabte la dediquem als diàlegs, dos al matí a la Porxada i un a la tarda al Museu de Granollers. S’han programat tres diàlegs: l’escriptora i autora de llibres d’assaig sobre el viatjar, Patricia Almarcegui, conversarà amb la periodista especialitzada en les diàspores negres, Tania Adam; la filòsofa Laura Llevadot ho farà amb la també especialista en filosofia, Paula Kuffer; i l’assagista Lluís Calvo dialogarà amb el poeta i periodista de Granollers Esteve Plantada. La darrera activitat serà una xerrada amb el farmacòleg José Carlos Bouso, especialitzat en plantes psicoactives, sobre el viatge psiconàutic.

El darrer diàleg, ja el diumenge al matí, serà entre el filòsof Joan Manuel del Pozo i l’editor i crític literari Bernat Puigtobella, a l’entorn del viatge interior. Acabarem el matí amb els alumnes de l’aula de teatre Arsènic, que diran textos a l’entorn de la noció de viatge.

La clausura del festival serà diumenge a la tarda, i consistirà en la projecció de la pel·lícula al cinema Edison, Vivir es fàcil con los ojos cerrados, de David Trueba, que ens acompanyarà en un diàleg posterior conduït per Martí Pujadas, del Cineclub AC - Granollers.

Per segon any, comptarem també amb una acurada Guia de Lectura dels llibres dels participants elaborada per les Biblioteques de Granollers, que podreu trobar a les mateixes biblioteques i també al festival. Per primera vegada, es podran adquirir els llibres dels participants en un punt de venda al festival resultat de la col·laboració amb les llibreries La Gralla i Abacus Cooperativa de Granollers.

Opera aperta compta amb la complicitat de Vallès Oriental Televisió (VOTV), que enregistrarà i emetrà el festival.

Trobareu més informació a: www.museugranollers.cat/festival-opera-aperta