L’alumnat de 2n de Batxillerat recorda el bombardeig de 1938 i s’endinsa en el món del fotoperiodisme

La trobada al Teatre Auditori és la primera activitat de la programació «Granollers, vila oberta a la pau 2025»

02 d'Abril 2025
+
L’alumnat de 2n de Batxillerat recorda el bombardeig de 1938 i s’endinsa en el món del fotoperiodisme

L’Ajuntament de Granollers, a través de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, ha organitzat aquest dimecres una nova edició de la trobada anual d’alumnat de 2n de Batxillerat de Granollers, emmarcada dins la programació «Granollers, vila oberta a la pau». Aquesta iniciativa té com a objectiu fomentar la memòria històrica i el pensament crític entre els joves, recordant esdeveniments com el bombardeig de Granollers del 31 de maig de 1938 i reflexionant sobre problemàtiques globals actuals. Des de 2009 cada any es fa aquesta trobada que és la darrera activitat de l’alumnat escolaritzat a Granollers en el decurs del seu itinerari escolar a la ciutat i on se’ls demana que preservin el llegat de la memòria que ens han transmès els testimonis del bombardeig.

Prop de 500 alumnes de sis centres d’educació secundària de la ciutat (Institut Antoni Cumella, l'Escola Municipal de Treball, l’Institut Carles Vallbona, l’Escola Pia, l’Institut Celestí Bellera i Educem) han participat en aquest acte que inclou la contextualització del bombardeig de 31 de maig de 1938 a càrrec de l’historiador Joan Garriga i la reflexió entorn dels conflictes actuals i els moviments antidemocràtics.

L’alcaldessa Alba Barnusell ha agraït a l’alumnat i al professorat la seva participació en aquesta trobada anual «que ens permet recordar com a ciutat el bombardeig de 1938 per conèixer la nostra història i construir un futur a partir de la pau i el diàleg». Barnusell ha destacat, a més, que aquesta «construcció de pau és una responsabilitat col·lectiva. Hem de ser crítics per fer un futur millor on totes, amb les nostres diversitats, hi puguem viure en pau».

La fotografia com a llenguatge de pau

Tot seguit, la conferència d’aquest any ha dut per títol «Com fotografiar un món en moviment» i ha apropat l’alumnat al fotoperiodisme de la mà de la periodista i una de les creadores de la Revista 5W Anna Surinyach. La Revista 5W és una publicació de periodisme narratiu i fotogràfic fundada el 2015 per un grup de periodistes independents. Amb el lema “Cròniques de llarga distància”, la revista ofereix reportatges en profunditat que expliquen històries d’arreu del món, centrant-se en el context i els detalls humans darrere de grans esdeveniments. El seu nom fa referència a les cinc preguntes essencials del periodisme (Who, What, When, Where, Why). Finançada principalment per les aportacions dels seus socis, manté la seva independència de grans grups empresarials i ha estat reconeguda amb premis internacionals, com el Premi Internacional de Periodisme Rei d’Espanya el 2020, que atorga l’Agència EFE i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (Aecid).

Surinyach ha compartit amb les joves la seva experiència com a fotoperiodista, un llenguatge que també ha explicat «que és fàcilment manipulable». Així, a través d’algunes de les seves fotografies ha fet reflexions sobre els sistemes classistes i racistes actuals o sobre la continuïtat dels conflictes bèl·lics. «Acabo de tornar d’Ucraïna i estem fent les mateixes fotos que teniu del bombardeig de Granollers de 1938».

Així, aquesta activitat permet connectar el passat amb el present, proporcionant eines per analitzar i reflexionar sobre els reptes contemporanis a través de l’educació, la cultura i la memòria històrica. A més, l’acte ha acabat amb una actuació teatral preparada per a l’ocasió per l’alumnat de 1r de Batxillerat escènic de l’institut Celestí Bellera.