L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha participat a la primera reunió d’estats part (1MSP) del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) celebrada a Viena entre el 21 i el 23 de juny, en què, a través de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la pau, s’ha reforçat la participació dels governs locals en un procés internacional clau. Aquest acord multilateral històric, que va entrar en vigor al 2021, és fonamental per preveure i donar resposta a l’amenaça que les armes nuclears suposen per les ciutats de tot el món i la pròpia vida a la terra.
Granollers lidera des del 2019 el Capítol Europeu de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau; una campanya global presidida pels alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki, que aglutina més de 8000 municipis d’arreu del món compromesos amb la pau i l’eliminació de totes les armes nuclears.
El compromís de Granollers amb aquesta xarxa municipalista ve de lluny: durant més de 10 anys, la participació de la ciutat a la campanya ha permès donar a conèixer, promoure i posar en relació el treball sobre pau fet a Granollers amb ciutats d’arreu. També ha permès establir aliances estratègiques amb les Nacions Unides i socis internacionals clau sobre pau i desarmament.
La participació de l’alcaldessa Barnusell a Viena ha confirmat la seva presidència de la xarxa i ha reforçat les relacions directes amb ciutats com Manchester (Regne Unit), Hannover (Alemanya) o Brescia (Itàlia). Granollers compta amb el suport de la Diputació de Barcelona per desenvolupar aquesta estratègia – entitat municipalista que també ha participat en les reunions de Viena.
La delegació municipalista a Viena ha inclòs representants d’11 governs locals d’arreu del món, incloent-hi els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki. Granollers ha presidit, junt aquestes dues ciutats del Japó, la reunió estratègica dels membres de la xarxa celebrada a Viena.
L’agenda de l’alcaldessa també ha inclòs reunions amb representants d’estats a la conferència, amb l’equip directiu de la campanya internacional ICAN i víctimes de les armes nuclears (Nobel de la Pau 2017), amb l’alcaldia de Viena i amb l’organització pacifista catalana Fundipau.