Granollers nomenada de nou per exercir la vicepresidència de Mayors for Peace

Hiroshima acull la 10a Conferència general de la xarxa internacional d’alcaldes i alcaldesses per la pau

20 de Octubre 2022
+
Hiroshima acull la 10a Conferència general de la xarxa internacional d’alcaldes i alcaldesses per la pau

Aquest dimecres i dijous se celebra a Hiroshima (Japó) la 10a Conferència general de Mayors for Peace (Alcaldes per la Pau). La trobada es fa coincidint amb el 40 aniversari de la creació d’aquesta xarxa que des de 1982 ha crescut fins a tenir més de 8000 municipis membres arreu del món, 400 a Espanya i més de 3000 a Europa.

Granollers és membre de la xarxa des de 2005 i l’any 2009 en va assumir la vicepresidència. L’any 2014 es va crear la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, amb el suport de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona. A més, quan l’any 2019 es va crear el capítol europeu de la xarxa, Granollers va ser escollida per la presidència i la secretaria tècnica és a la capital vallesana.

L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, participa en la 10a Conferència general de Mayors for Peace com a vicepresidenta de la xarxa i també com a presidenta del capítol europeu de Mayors for Peace. Justament en aquesta trobada s’ha nomenat de nou Granollers com a vicepresidenta de la xarxa.

Així, en representació de la xarxa europea, Alba Barnusell ha fet una crida a la solidaritat i la cooperació de les ciutats per avançar cap a ciutats més sostenibles, més cohesionades i on tothom hi pugui dur una vida plena i en pau.

Davant l’amenaça nuclear cada vegada més intensa (amb la guerra d’Ucraïna), l’exemple d’Hiroshima i Nagasaki i el clam dels hibakusha (supervivents de les bombes atòmiques) ens han d’esperonar a treballar més intensament per la pau.

Amb motiu de la commemoració del 40 aniversari de la creació de Mayors for Peace, s’ha plantat un arbre al Parc de la Pau. L’alcalde d’Hiroshima, l’alcalde de Nagasaki, el Secretari General de Mayors for Peace i l’alcaldessa de Granollers, en representació de la resta de ciutats líders, han estat els encarregats de la plantació.

La xarxa Mayors for Peace

En el transcurs de la Segona Guerra Mundial, concretament a l’agost de l’any 1945, dues bombes atòmiques van reduir a runes quasi de forma instantània les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki. Els atacs varen provocar la mort de 210.000 persones, centenars de milers de persones ferides, un incommensurable patiment emocional i unes conseqüències devastadores, encara avui dia, amb relació als efectes secundaris de la radioactivitat produïda. És per aquest motiu que, l’any 1982 durant la celebració de la 2a Sessió Especial sobre Desarmament de Nacions Unides a Nova York i amb l’objectiu de prevenir una tragèdia de dimensions similars, l’alcalde d’Hiroshima Takeshi Araki va proposar la necessitat de crear un nou Programa de Promoció Solidària de les Ciutats per la Total Abolició de les Armes Nuclears. Aquesta proposta va oferir a les ciutats una oportunitat única de transcendir les fronteres nacionals per treballar conjuntament per l’abolició universal d’armament nuclear. Acte seguit, amb la crida dels alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki a altres alcaldes i alcaldesses per recolzar aquest programa, va néixer Mayors for Peace (Alcaldes per la Pau).

Alcaldes per la Pau, registrada com a Organització no Governamental de caràcter consultiu associada al Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides, la conformen en l’actualitat més de 8.000 ciutats de 65 països i regions diferents que tenen per objectiu treballar en favor de la pau, el desarmament i, especialment, l’eliminació total de les armes nuclears.