Una quinzena d'activitats farceixen el Sant Jordi virtual, amb el lema "Per l'abril, lletres als balcons mil"

Taller, contes, entrevistes, presentacions de llibres... per seguir des de casa, per les xarxes socials. També es convida tothom a decorar balcons i finestres d'acord amb la diada

23 d'Abril 2020
+
Imatge de Sant Jordi 2020, de la la il·lustradora vallesana Judit Canal
Aquest Sant Jordi no hi haurà parades de llibres ni roses al carrer, però sí una programació virtual que ens permetrà viure la diada, això sí, des de casa. L'Ajuntament de Granollers i agents vinculats al sector del llibre han preparat activitats per a petits i grans: tallers, contes, recitals, entrevistes a autors... i la lectura del tradicional pregó de Sant Jordi, perquè la festa més literària de l'any tingui presència tot el dia, a través de les xarxes socials i també de manera presencial, als balcons i finestres de casa. 

La imatge de Sant Jordi'20 s'ha encarregat a la il·lustradora vallesana Judit Canal, amb un lema adaptat a la situació de confinament: "Per l'abril, lletres als balcons mil". 

El dia començarà amb el taller infantil La rosa i el drac, a càrrec d’Elena Frauca (11 h, xarxes socials de @granollerscultura). A les 11.30 h, l'escriptora Marina Martori presentarà el seu darrer llibre, Una casa lluny del mar (xarxes socials de la Llibreria La Gralla).
A les 12 h, tothom està convidat a recitar textos des del balcó de casa, una activitat que es repetirà a les 18 h, promoguda pel Gremi de Llibreters de Catalunya. A les 12.15 h, la contacontes Ada Cusidó explicarà el conte  Dins el cor, una activitat de les Biblioteques de Granollers que es podrà seguir en directe pel canal d’Instagram @granollerscultura.  A les 13 h, la bibliotecària Glòria Gorchs conversarà en directe amb l'escriptora Eulàlia Canal del seu darrer llibre, Por de cocodril (Instagram @granollerscultura). A les 16 h, tertúlia a l'entorn del llibre El test,  amb els editors de Mai Més (xarxes socials de La Gralla). A les 17 h, xerrada en directe a l'entorn de com es fa un mapa, amb motiu de l'edició del mapa de Granollers, amb Quim Pons, director de la revista Vèrtex i Josep Maria Musach, director tècnic d’Editorial Alpina (Instagram @editorialalpina). A les 17.30,  Míriam Cano i Esteve Plantada conversen i reciten els seus nous llibres, Poemes creuats: vermell de Rússia i Troncal, en directe per Instagram @granollerscultura.  A les 18.15 h,la llibretera Lali Diumaró conversa amb l'escriptor Arturo Padilla del seu últim llibre, Entre dos blaus (xarxes socials de La Gralla).

A les 19 h arriba l'hora de la lectura del pregó de Sant Jordi, a càrrec de l'escriptora i música Marina Miralles  (Canal de Youtube de l’Ajuntament de Granollers, xarxes socials de Granollers,  Granollers Cultura, Ràdio Granollers; a les 20.30 h, a VOTV) 
Marina Miralles Mestre (Granollers, 1992) és filòloga catalana (UB) i pianista (Conservatori Municipal Josep M. Ruera). Formada com a professora, correctora i editora. Autora de la novel·la Magnòlia (Alpina, 2018), el poemari La sort de Sísif (Gregal, 2019), l’assaig L’Escolania per dins i per fora (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2020) i també escriu cançons.Treballa als Serveis Lingüístics de Blanquerna-URL, tasca que compagina amb serveis lingüístics, editorials i en el camp de la música.    

Una altra activitat que es podrà seguir per Sant Jordi per les xarxes socials, en aquest cas, de Gran Centre, és Un dia de conte, una proposta d'aquesta associació de comerciants i l'editorial Alpina.

A més, durant tota la setmana, els autors i les autores locals ens parlen de les seves novetats literàries a www.granollers.cat/santjordi, a les xarxes socials de Granollers, Granollers Cultura i a VOTV.

Des de l'Ajuntament i les escoles, es convida també els nens i nenes, i tothom qui ho vulgui, a ambientar finestres i balcons d'acord amb la festa, ja sigui confeccionant o dibuixant personatges de la llegenda, o bé escollint una paraula, poema, conte, fragment de llibre o cançó preferida, per escriure-la amb lletra gran i clara, i penjar-la ben visible per al veïnat. Es demana als participants que comparteixin imatges del resultat, etiquetant-les #lallegendaalbalco, #abrillletresmil


Els equipaments culturals se sumen a la celebració de la diada

El Museu de Ciències Naturals proposa una ruta del Montseny des de casa, amb la presentació del llibre El Montseny. Rutes a peu i en cotxe, d'Òscar Farrerons Vidal. L'autor explicarà en un vídeo els aspectes més interessants de les rutes i respondrà els comentaris i preguntes dels lectors a través de la pàgina del Facebook

L'Arxiu Municipal de Granollers exposarà una selecció d’imatges relacionades amb la celebració a Granollers del dia de Sant Jordi al portal de l’Arxiu. També podeu consultar al canal de Youtube de l’arxiu la pel·lícula Sant Jordi 1977 filmada per Joan Corbera, Jaume Ortuño i Jaume Pujal, que recull la celebració a la Porxada. El suport original era acetat de cel·lulosa de Súper 8 i forma part dels fons audiovisuals de l'arxiu.

 Roca Umbert Fàbrica de les Arts ha convocat el concurs de relats "Escrits en confinament" amb l'objectiu de promoure la creació literària i el pensament crític. Hauran de ser textos centrats en el moment que vivim i que facin referència al concepte col·lapse, que el diccionari defineix com a caiguda, ensorrada, paralització transitòria, interrupció o cessament d'un servei, incapacitat de donar resposta... "No future". Les bases es poden consultar a www.rocaumbert.com.
 
Les Biblioteques de Granollers se sumen a la celebració amb la confecció d'una guia amb una trentena de recomanacions de les novetats literàries de Sant Jordi per a infants i joves. Podeu consultar-la a: www.granollers.cat/santjordi
 
D'altra banda, el Museu de Granollers exposa a les xarxes una mostra virtual dels dibuixos que han fet els nens i nenes de 3r de les escoles de la ciutat sobre la llegenda de Sant Jordi. Aquesta mostra s'havia d'haver fet a l'Espai Obert del Museu, on l'any passat es van exposar més de 600 dibuixos. Enguany, l'exposició es fa de manera virtual a: www.granollers.cat/santjordi. També se'n podran veure petites píndoles a: facebook.com/museudegranollers, twitter.com/MuseuG i Instagram @museudegranollers.