Aquest dimecres 9 de febrer s’ha fet un acte de presentació per donar a conèixer les obres de recuperació del patrimoni industrial de la ciutat, així com les reformes per millorar-ne l’accessibilitat i la presentació del projecte de museïtzació de la Tèrmica per promoure’n la vista i fer un reconeixement del passat fabril de Granollers.
A la presentació, feta davant del Refrescador, han assitit, entre d’altres, el secretari de Governs Locals de la Generalitat, David Rodríguez, i el director del Museu Ciència Tècnica de Catalunya a Terrassa, Jaume Perarnau.
L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha manifestat que «el conjunt de la Tèrmica i el Refrescador és una peça singular que ens permet explicar el passat de la fàbrica en un espai viu: Roca Umbert».
Recuperació del patrimoni industrial de la ciutat
Amb el cofinançament dels fons Feder, en els darrers anys, s’ha pogut dur a terme la recuperació de la Tèrmica, el Refrescador i altres actuacions al recinte de Roca Umbert i en diversos punts emblemàtics del patrimoni industrial de la ciutat.
En una primera fase s’ha recuperat i millorat l’element singular del Refrescador, que s’ha dotat d’una passarel·la per incorporar-ne la visita al recorregut museístic de la Tèrmica. I també s’ha instal·lat una escala d’evacuació i s’han dut a terme millores tant de l’espai interior com de l’exterior per garantir-ne l’accessibilitat, amb la instal·lació d’un ascensor, rampes i un lavabo adaptat. El cost d’aquesta primera fase ha estat de 663.378,04 euros, IVA inclòs, es va iniciar el mes de novembre de 2020 i va finalitzar el mes de setembre de 2021.
També s’ha dut a terme la recuperació de les antigues passarel·les elevades entre les naus, la xemeneia de maó i el passatge d’entrada, per millorar la visibilitat dels seus elements arquitectònics singulars i reforçar-ne el valor patrimonial. Les actuacions es van dur a terme de gener a abril de 2021, amb un pressupost de 142.586,66 euros, IVA inclòs.
D’abril a juliol de 2021 es van fer millores en l’enllumenat patrimonial de les xemeneies de les antigues fàbriques de Can Torras, La Font, Can Comas i l’antiga serradora Gibert, amb l’objectiu de recuperar i donar a conèixer elements singulars de les antigues fàbriques de la ciutat. El pressupost va ser de 45.978,46 euros, IVA inclòs.
Per últim, entre octubre i novembre de 2020, es va rehabilitar la xemeneia octogonal de l'antiga fàbrica Can Torras, situada a la rambla Tarradellas. Es van reparar petites esquerdes i es van reposar alguns dels maons ceràmics en mal estat. També es va restituir la cornisa de pedra natural del sòcol, es va fer un tractament hidrofugant de tota
la superfície de maó ceràmic i el coronament de la sortida superior de fums. El pressupost total va ser de 23.114,55 euros, IVA inclòs.
Roca Umbert: espai obert de creació i turisme industrial
Els treballs de recuperació del patrimoni industrial de la ciutat, han anat acompanyats de l’ampliació del projecte de museïtzació de Roca Umbert, un projecte que dona valor al patrimoni històric, industrial i cultural de Granollers i de l’antiga fàbrica, reconvertida en un espai obert de creació. La visita immersiva a la Tèrmica, que ha mantingut la seva estructura original, és l’inici de l’itinerari d’interpretació de la fàbrica i de la ciutat, com a espai de reconeixement del passat fabril de Granollers i el debat sobre el futur energètic.
La Tèrmica amplia la seva oferta museística i esdevé un centre d’interpretació, amb un espai audiovisual immersiu que convida a interpretar el passat industrial en convivència amb la creació artística més contemporània.
Hi trobarem projeccions a les parets i videomapatges tant l’interior com a les façanes exteriors de la Tèrmica i de Dents de Serra. També, la millora dels espais expositius exteriors que permetran dotar de continuïtat la visita així com acollir exposicions temporals sobre l'energia o el passat industrial. La visita comptarà amb audioguies de lliure accés en català, castellà, anglès i francès, tant de Roca Umbert, com de l’interior de la Tèrmica o la ruta de les xemeneies.
El muralisme de Roca Umbert vol donar continuïtat al projecte «Murs que parlen», amb l’objectiu d’apropar l’art i la creació artística en espais oberts, i generar activitats de dinamització turística a la fàbrica, amb la creació d’un itinerari d’art urbà de gran format que comenci a Roca Umbert i que connecti l’antiga fàbrica amb la resta de la ciutat, a partir de muralisme amb segell d’artistes de prestigi.
El projecte de museïtzació de Roca Umbert Fàbrica de les Arts és una de les actuacions cofinançades amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional 2014-2020. Gràcies a l’aportació dels fons Feder, per un import total d’1.352.674 euros, al llarg dels darrers sis anys s’han fet diverses millores a la ciutat, que han contribuït tant a la recuperació del patrimoni històric, com a la millora del medi ambient i la sensibilització dels ciutadans en temes d’energia i sostenibilitat, amb la substitució de les antigues calderes de gas natural de set equipaments públics de la ciutat per calderes de biomassa.
L’import total de la subvenció dels fons Feder per al projecte de recuperació del patrimoni industrial de la ciutat i la seva promoció turística a través de la museïtzació ha estat de 870.000 euros, mentre que l’aportació de l’Ajuntament ha estat per valor d’uns 150.000 euros.