- 80 anys del bombardeig de Granollers de 31 de maig de 1938
Aquest 31 de maig de 2018, Granollers commemorarà el 80è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil. Tal i com es fa des de 2008, les diverses activitats de memòria històrica i de foment de la pau s’agrupen en el programa «Granollers, vila oberta a la pau», que compta amb una àmplia participació d’entitats i equipaments. A més, enguany es compleixen 10 anys del Centre de Cultura per la Pau i, per commemorar-ho, es pintarà el mur del pati del centre, durant el mes d’octubre, en el marc del projecte “Murs que parlen”.
L’orientació general de la commemoració és donar a conèixer i fer accessible els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardeigs i la seva memòria, així com treballar amb les escoles en l’àmbit de memòria i cultura de pau i enfortir les relacions amb altres ciutats i territoris bombardejats. Les activitats artístiques tindran un espai rellevant al llarg de tot l’any i es faran activitats a partir de diverses disciplines, totes elles amb el rerefons de la memòria dels bombardejos i la cultura de pau.
Són moltes les programacions de la ciutat que se sumen a la commemoració i tractaran els temes de memòria històrica i de cultura de pau. Així, s’ha fet en els actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones, aquest mes de març, i es farà a l’entorn de la celebració de Sant Jordi, amb el projecte «Paraules sobre vidre», que commemorarà l’any Pompeu Fabra amb mots i definicions sobre la cultura de pau. També programes com “Murs que parlen”, la Mostra d’Art Urbà de Roca Umbert o el festival de Microteatre tractaran temes vinculats al bombardeig i la Guerra Civil.
De fet, el programa ja es va iniciar aquest passat mes de gener, amb la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust i en memòria de les víctimes, amb la col·locació de 7 llambordes en record dels granollerins deportats als camps de concentració nazis.
El programa d’activitats s’allargarà fins al gener de 2019 per commemorar el 80è aniversari dels bombardejos del gener de 1939. Una gran part dels actes es concentraran durant el mes de maig, com és habitual. Però durant el mes d’octubre es duran a terme projectes que relacionen la memòria, l’art i l’espai públic, comla Mostra d’Art Urbà o Murs que parlen, que tindran el tema de la memòria del bombardeig com a rerefons.
El programa d’actes presentat a continuació és un programa viu, que ara mateix ja compta amb un gran nombre d’activitats tancades, però que en els propers mesos s’anirà configurant a partir de les aportacions d’entitats i també dels projectes aprovats en la convocatòria de subvencions que s’ha obert recentment.
Una convocatòria de subvencions per sumar projectes a la commemoració
Aquesta subvenció dona suport a les activitats de sensibilització que es desenvolupin aquest any, lligades a la defensa dels drets humans, la solidaritat, la superació de les injustícies i la recuperació de la memòria històrica, sobretot, les relacionades amb la Guerra Civil i els bombardeigs que va patir la ciutat els anys 1938 i 1939.
Els projectes podran ser de tipus artisticocultural, educatiu i pedagògic i divulgatiu i lúdic. A l'hora d'escollir-los, la comissió avaluadora valorarà l'adequació i l'originalitat del projecte, la vinculació amb la ciutat, la coherència amb les línies de contingut i la viabilitat econòmica. S’hi poden presentar entitats i persones a títol individual.
L'import global de la subvenció serà de 15.000 euros i cada projecte rebrà un suport màxim de 2.000 euros. Se'n seleccionaran un màxim de 8 i les activitats subvencionades es podran incloure en la programació de la commemoració.
Activitats amb les escoles
Escoles i instituts participaran -com ho fan cada any- en la commemoració del bombardeig, amb diverses activitats. El 13 d’abril els alumnes de 3r d’ESO participaran en la caminada ciutadana, que, aquest an,y tindrà com a escenari els espais de memòria de la ciutat. Alumnes de Granollers han compartit experiències amb joves estudiants de les ciutats de Gernika i Nagasaki, també bombardejades.
El 9 de maig, serà el torn de la trobada dels alumnes de 2n de batxillerat, que, com cada any, es reuniran al Teatre Auditori per recordar el bombardeig i reflexionar sobre un tema d’actualitat. El divendres 1 de juny, seran els alumnes dels centres de primària els qui participaran de l’activitat conjunta, després d’haver treballat a les aules les setmanes prèvies.
Els alumnes de l’Institut Celestí Bellera representaran «La maternitat d’Elna», l’obra basada en la història de la institució fundada per Elisabeth Eidenbenz, que va funcionar al Rosselló entre 1939 i 1944 i va acollir nombroses dones i infants exiliats republicans. La funció serà el dia 3 de maig, al Llevant teatre.
Exposicions que ens conviden a reflexionar sobre la memòria i sobre el món actual
El 17 de mai,g s’inauguraran dues exposicions al Museu de Granollers. “Desrunant emocions”, que es podrà veure fins al 18 de novembre, és una producció del Museu de Granollers comissariada pel periodista Eloi Vila, que ens convida a fer un itinerari des dels bombardeigs fins a l’actualitat i a reflexionar sobre com hem construït la memòria col·lectiva. La segona mostra, “Sota les bombes”, se centra en els bombardejos aeris sobre pobles i ciutats. Basada en el llibre "La guerra aèria a Catalunya, 1936-1939", de David Gesalí i David Iñiguez, es podrà veure fins al 8 de juliol.
La Tèrmica acollirà l’exposició “Indústries en temps de guerra (1936-39). El sector tèxtil a Granollers”, produïda per Roca Umbert Fàbrica de les Arts i comissariada per Cinta Cantarell, que es podrà visitar des del 5 de maig fins al 31 d’octubre.
També, nova exposició al vestíbul de l’Ajuntament, que s’inaugurarà el 24 de maig amb fotografies de Granollers durant la Guerra civil i el bombardeig: “Guerra Civil i bombardeig”, amb imatges dels fons de l’Arxiu Municipal de Granollers, que es podrà veure fins al final del mes de juliol.
Can Jonch mostrarà diverses exposicions al llarg dels propers mesos. Després de l’exposició “Federica Montseny 1905-1944” que es pot veure fins al 23 de març, del 17 d’abril al 3 de maig, a Can Jonch, s’instal·larà “Like. Una selva com la teva”, un projecte d'investigació d'Ivan-Oliver, que pretén crear un espai de reflexió sobre el tràfic de persones, sobre els desplaçats de Síria, la impunitat i la facilitat de fer-ho a través de les xarxes socials, produïda per la Fundació Pedrolo.
Del 7 de maig al 4 de juny es podrà veure l’exposició «Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de lluny i de prop». La mostra és una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau i pretén establir un diàleg entre dos episodis de cooperació internacional separats per gairebé vuitanta anys i 4.000 quilòmetres.
Música, dansa i teatre
Espectacles musicals, de teatre i de dansa, alguns d’ells creats expressament per commemorar el bombardeig, es representaran en diversos equipaments de la ciutat.
La programació d’abril i maig del Teatre Auditori acollirà dos espectacles musicals que se sumen a la commemoració. «Plou foc», amb Veus-Cor Infantil Amics de la Unió i l’OCGr, que reflexiona sobre la guerra des dels ulls dels infants, es representarà el dissabte 14 i el diumenge 15 d’abril. El diumenge 27 de maig, l'Orquestra de Cambra de Granollers presentarà «Música per la pau i la memòria», un concert amb cors participatius amb motiu del 80è aniversari del bombardeig de Granollers.
El divendres 25 de maig, a l’església de Sant Esteve, l’Escolania de Montserrat presentarà un concert tribut a la pau amb peces del segle XXI cantades a capella i amb l’orgue Josep Maria Ruera de Sant Esteve de Granollers en commemoració del 80è aniversari del bombardeig de Granollers.
El 18 de maig, el GRA, dins la programació del DNit, acollirà la representació de «Vermells com la sang», un espectacle de dansa dirigit per Dúnia Pulido. Es tracta d’una peça de dansa contemporània que dóna veu a la història silenciada dels horrors del franquisme a Espanya, mostrant aquelles ferides sense cicatritzar amb les quals avui encara convivim.
Commemoració del 31 de maig
El 31 de maig, com cada any, començarà amb l’acte de record a les víctimes del bombardeig, que tindrà lloc a les 9 del matí, l’hora en què els 5 avions enviats per l’Itàlia de Mussolini al servei del general Franco van bombardejar la ciutat, provocant un mínim de 224 morts, a més de nombrosos ferits i la destrucció de gran nombre d’edificis.
Però el vespre abans, dimecres 30 de maig, a les 7, a la Sala Francesc Tarafa, Marina Rossell oferirà l’espectacle “Un crit per la memòria”, un concert amb peces seleccionades especialment per recordar el bombardeig de Granollers i també els que han patit i estan patint d’altres indrets d’arreu del món. La intèrpret està preparant aquest concert amb la participació dels alumnes de l’escola Pereanton. Marina Rossell també serà l’encarregada de posar la música a l’acte del dia 31 al cementiri.
A la tarda, la música tornarà a ser protagonista del record del bombardeig. Els alumnes de l’Escola Municipal de Música i del Conservatori Josep M. Ruera composaran un minut de música per ser tocat, amb diferents versions instrumentals, al costat dels espais de record del bombardeig de la ciutat. S’enregistraran tots els minuts de música i s’editarà un vídeo per després ser mostrat i visualitzat.
A les 8 del vespre, al Museu de Granollers, el periodista Eloi Vila farà una xerrada a partir de la seva experiència fent el programa de TV Trinxeres, que es va endinsar en els paisatges i poblacions del nostre país per explicar com es va viure la Guerra Civil a Catalunya.
Visites als espais de memòria: Itinerari del bombardeig i Portes obertes als refugis
Diumenge 27 de maig, està programat un itinerari de ciutat, “Granollers, ciutat bombardejada”, amb sortida a les 11 del matí del Museu de Granollers. Recordeu que cal fer reserva prèvia.
A partir del dijous 31 de maig i fins diumenge dia 3, es faran jornades de portes obertes als refugis de Granollers. Es faran visites guiades, cada ½ hora als refugis de l’Ajuntament i el de la plaça Maluquer i Salvador. Activitat gratuïta, sense reserva prèvia.
Les activitats continuen els mesos d’octubre i novembre.
El mes d’octubre portarà a Granollers diversos activistes defensors i defensores dels Drets Humans, en la sisena edició del programa “Ciutats Defensores dels Drets Humans”, que participaran de diverses activitats organitzades a la ciutat. En el marc d’aquest Programa, es farà la representació de l’obra teatral “El pes del Plom”, de la Companyia la Virgueria. Tindrà lloc el dia 5 d’octubre a Llevant Teatre.
També el projecte “Murs que parlen” girarà a l’entorn de la commemoració del bombardeig, amb la intervenció, entre d’altres, en el mur del pati de Can Jonch, per commemorar els 10 anys del Centre.
L’art, la memòria i l’espai públic serà el tema sobre el qual girarà la Mostra d’Art Urbà (MAU), que cada any s’organitza des de Roca Umbert Fàbrica de les Arts. A més, un programa conjunt amb el Museu de la Pau de Gernika i l’Observatori Europeu de Memòries (Universitat de Barcelona), reflexionarà sobre aquest tema en el decurs de les jornades organitzades a Gernika, Barcelona i Granollers.
El festival de Microteatre, que organitzen Arsènic i Roca Umbert, el mes de novembre proper, girarà a l’entorn de les temàtiques vinculades a la defensa dels Drets Humans, la solidaritat, la superació de les injustícies, la recuperació de la memòria històrica i la Guerra Civil espanyola.
PROGRAMA D’ACTIVITATS
ABRIL
Del 6 al 30 d’abril. Paraules sobre vidre. Any Pompeu Fabra. Mots i definicions sobre la cultura de pau, escollits del diccionari Fabra, i frases de la vida del gramàtic es podran llegir als aparadors de la ciutat. Inclòs en la programació de Sant Jordi, Per l’abril lletres mil. Amb la col·laboració de Gran Centre, Centre de Normalització Lingüística i l’Institut Carles Vallbona.
11 d’abril, 19.30 h, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. Xerrada “Els quàquers, entre dos focs” a càrrec de Rosa Serra, doctora en Pedagogia. Presenta Diego Sola, historiador.
13 d’abril. Caminada ciutadana. Itinerari amb l’alumnat de 3r ESO per espais de memòria de la ciutat. Inici 10.30 h a Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Cloenda 13 h, a la NAU B1.
14-15 d’abril, “Plou foc”. Òpera infantil que reflexiona sobre la guerra des dels ulls dels infants. Veus-Cor Infantil Amics de la Unió i OCGr Teatre Auditori de Granollers.
Del 17 d’abril al 3 de maig. Exposició “Like. Una selva com la teva”, d’Iván-Oliver Avila. Producció de la Fundació Pedrolo. Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
18 d’abril, 19 h. Xerrada “Josep Tarradellas. Més de 70 anys de servei a Catalunya”. A càrrec de Montserrat Catalan, secretària del President Tarradellas. Presenta i modera Montserrat Ponsa, periodista. Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
MAIG
De l’1 de maig al 4 de juny, intervenció a l’aparador de la Biblioteca de Can Pedrals relacionada amb el bombardeig.
3 de maig, tarda. “La maternitat d’Elna”, a càrrec d’alumnes de l’Institut Celestí Bellera. Llevant Teatre
5 maig, 20 h. Inauguració de l’exposició “Indústries en temps de guerra (1936-39). El sector tèxtil a Granollers”. Fins al 31 de maig a la Tèrmica. Roca Umbert, Fàbrica de les Arts.
9 de maig. 11 h. Acte de record del bombardeig amb els alumnes de 2n de batxillerat de la ciutat al Teatre Auditori de Granollers. Amb l’actuació artística a càrrec dels alumnes de l’Institut Celestí Bellera.
Del 7 de maig al 4 de juny. Exposició “Barcelona - Elna. Alep - Mafraq. Refugiades de lluny i de prop”, produïda per l’Associació Catalana per la Pau. Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
17 de maig, 20 h. Inauguració de les exposicions “Desenrunant emocions” i “Sota les bombes” Museu de Granollers.
18 de maig, 21 h. “Vermells com la sang” espectacle de dansa, dins de la programació del DNit al GRA.
24 de maig, 18 h. Inauguració de l’exposició “Guerra Civil i bombardeig” al vestíbul de l’Ajuntament. Amb fotografies de l’Arxiu Municipal de Granollers.
24 de maig, 19 h. Presentació de la reedició del llibre «Les cendres del silenci», de Lambert Botey i Berta Ventura, Editorial Alpina. A Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
25 de maig, 21 h. Concert de l’Escolania de Montserrat. Església Sant Esteve de Granollers.
26 de maig. Dia SAPIENS. Trobada de lectors de la revista Sàpiens a Granollers. Tot el dia.
27 de maig, 11 h. Itinerari “Granollers, ciutat bombardejada”. Museu de Granollers. Cal fer reserva prèvia.
27 de maig, 19 h. Música per la pau i la memòria. Orquestra de Cambra de Granollers. Concert amb cors participatius amb motiu del 80è aniversari del bombardeig de Granollers. Teatre Auditori de Granollers.
28 maig, 20 h. Presentació del curt documental musical per la pau, de Vicenç Viaplana i Helena Pielies. Produït per VOTV.
30 maig, 19 h. “Un crit per la memòria”, amb Marina Rossell i alumnes de l’Escola Pereanton. Sala Francesc Tarafa.
31 de maig, 9 h, Acte memorial al cementiri de Granollers.
31 de maig, a la tarda. “Un minut de música per la pau”, amb l’Escola Municipal de Música. Actuacions al costat dels indrets bombardejats.
31 de maig, de 17 a 20 h. Portes Obertes als refugis de la plaça Maluquer i Salvador i de l’Ajuntament.
31 de maig, 20 h. Xerrada del periodista Eloi Vila, a partir de la seva experiència fent el programa de TV Trinxeres, que es va endinsar en els paisatges i poblacions del nostre país per explicar com es va viure la Guerra Civil a Catalunya. Museu de Granollers.
JUNY
1 de juny, matí. Activitat de les escoles de primària de la ciutat per recordar el bombardeig.
1, 2 i 3 de juny. Portes obertes als refugis de la plaça Maluquer i Salvador i de l’Ajuntament.
3 de juny, 11 h. Caminada popular al Bosc de la Pau, amb la col·laboració de l’Ateneu de Granollers.
OCTUBRE
De l’1 al 11 d’octubre. Ciutats Defensores dels Drets Humans 2018. Activitats diverses amb la participació de persones defensores dels Drets Humans vinguts de diversos països.
5 d’octubre, matí. Representació de “El pes del Plom”, de la Companyia la Virgueria per alumnes de 1r de Batxillerat i xerrada de Jordi Armadans. A les 21h, funció oberta al públic en general. Llevant Teatre.
Del 15 al 31 d’octubre. MURS QUE PARLEN, intervenció artística en diversos espais de la ciutat sobre el tema del bombardeig. Es pintarà un mur al pati del Centre de Cultura per la Pau per commemorar els 10 anys del centre.
20 d’octubre, Mostra d’Art Urbà: “Art, memòria i espai públic”, Roca Umbert, Fàbrica de les Arts.
NOVEMBRE
Exposició “Desmuntant mites”, entorn del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
16-17 i 18 de novembre. Festival de Microteatre. El guió teatral girarà a l’entorn de les temàtiques vinculades a la defensa dels drets humans, la solidaritat, la superació de les injustícies, la recuperació de la memòria històrica i la Guerra Civil espanyola. Roca Umbert Fàbrica de les Arts i Arsènic.
DESEMBRE
Publicació de la Guia documental sobre el bombardeig, el 10 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans. Xarxa de Biblioteques.
GENER 2019
80è aniversari dels bombardeigs de 24, 25 i 26 de gener de 1939
27 de gener. Dia Internacional de l’Holocaust i en memòria de les víctimes
EXPOSICIONS
“Federica Montseny, 1905-1994”. Del 5 al 23 de març, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
“Like. Una selva com la teva”, d’Iván-Oliver Avila, produïda per la Fundació Pedrolo. Del 17 d’abril al 3 de maig, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
“Indústries en temps de guerra (1936-39). El sector tèxtil a Granollers”. Del 5 de maig al 31 d’octubre a La Tèrmica, Roca Umbert Fàbrica de les Arts.
“Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de lluny i de prop”. Produïda per l’Associació Catalana per la Pau. Del 7 de maig al 4 de juny, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau.
“Desrunant emocions”. Del 17 de maig al 18 de novembre. Museu de Granollers
“Sota les bombes”, del 17 de maig al 8 de juliol. Museu de Granollers
“Guerra i bombardeig”, al vestíbul de l’Ajuntament. Del 24 de maig al 31 de juliol.
ENTITATS, CENTRES EDUCATIUS I INSTITUCIONS QUE PARTICIPEN DE LA PROGRAMACIÓ
Veus-Cor Infantil Amics de la Unió
OCGr
Servei de Normalització Lingüística de Granollers
Gran Centre
Editorial Alpina
Ateneu de Granollers
AGEVO
Arsènic
Llevant Teatre
Teatre Auditori de Granollers
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Museu de Granollers
Escola Municipal de Música
Xarxa de Biblioteques de Granollers Can Pedrals i BRU
Fundació Música Sacra – Parròquia de Sant Esteve
VOTV
DIMAS
Centre Delàs
Fundació Cultura de Pau
FundiPau
Associació Catalana per la Pau
Universitat Internacional de la Pau
Fundació Pedrolo
Revista Sàpiens
Centres educatius (que han participat preparant activitats):
Col·legi l’Estel
Escola Pereanton
Inst. Carles Vallbona
Inst. Celestí Bellera
Amb la col·laboració de: Institut Català de les Dones. Generalitat de Catalunya, Memorial Democràtic de Catalunya, Diputació de Barcelona