Set autors de Granollers i la comarca creen una novel·la sobre la ciutat del futur, durant cinc hores i amb la participació del públic

La ciutat s'uneix a Kosmopolis 2011, la festa de la literatura impulsada pel CCCB de Barcelona i que se celebra simultàniament a altres ciutats de l'Anella Cultural

17 de Març 2011
+

Granollers s'uneix a la celebració de Kosmopolis 2011, la Festa de la Literatura Amplificada que cada dos anys organitza el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i que arriba a la sisena edició. A través de l'Anella Cultural, la ciutat s'afegeix a aquesta iniciativa literària, en què, a més de Barcelona, participen Manresa i el Prat de Llobregat.

Així, divendres 25 de març, a partir de les 5 de la tarda, la sala d'actes de la Biblioteca Roca Umbert es convertirà en una mena de laboratori d'escriptura col·laborativa. Els autors convidats són Anna Ballbona, Albert Benzekry, Eulàlia Canal, Joan Mañas, Marina Martori, Lluís Oliván i Esteve Plantada. Tots ells crearan, en torns de mitja hora, una novel·la en temps real sobre la ciutat del futur, titulada "Granollers 2355". Els acompanyaran els il·lustradors Pau Farell i Helena Frauca, que aniran posant imatges a les paraules, i la VJ Helena Pielias (VJ Helical), que enregistrarà imatges al llarg de les cinc hores que durarà la jam d'escriptura.

L'escriptor garriguenc Albert Benzekry serà l'encarregat de presentar l'activitat i de donar pas a la pluja d'idees, oberta a la participació de tothom de forma presencial, a través de les propostes escrites que hagin arribat a la biblioteca i mitjançant el Twiter, que permetrà establir fets, personatges i escenaris de la història ambientada al Granollers del futur. Al llarg de la marató, es projectaran a la pantalla resums de l'escrit així com les piulades o twits que es vagin rebent (utilitzant l'etiqueta #Granollers2355), alhora que es faran connexions en temps real amb Barcelona, Manresa i el Prat, que també estaran creant les seves novel·les futuristes.

Els alumnes de l'escola Ferrer i Guàrdia han participat en l'activitat, confeccionant una maqueta amb material de reciclatge sobre com s'imaginen la ciutat l'any 2355. Els artistes Ona Marcet i Raül Salvatierra, actualment residents a l'Espai d'Arts, n'enregistraran el procés de producció i editaran el vídeo en la tècnica "stop-motion". El resultat es projectarà el mateix divendres 25 de març.

Què és una jam d'escriptura?

La jam d’escriptura és una experiència sorgida a Buenos Aires l'any 2007. El concepte és senzill: un escriptor crea en directe i el seu text es projecta en una pantalla, mentre el públic-lector pren un cafè i escolta música. La "performance" vol qüestionar el caràcter íntim de l’acte creatiu i alhora busca la interpel·lació directa del lector-espectador. A Barcelona, els autors participants seran Laura Fernàndez, Víctor García Tur, Jordi Puntí, Andrés Ibáñez, Flavia Company, Mathias Enard, Manuel Vilas, Andrés Neuman, Eloy Fernández-Porta i Miguel Brieva.

Julio Manrique, a Can Pedrals

El dimecres 23 de març, l'actor i director de teatre Julio Manrique serà a la Biblioteca de Can Pedrals per parlar amb els lectors i lectores sobre la seva feina i "L'hort dels cirerers", la darrera obra que ha dirigit i que el dissabte 26 de març es representarà al Teatre Auditori de Granollers. Un text d'Anton Txèkhov escrit l'any 1904, adaptat per David Mamet i amb una interpretació coral que inclou noms com David Selvas, Montse Guallar, Oriol Vila i Ferran Rañé. La tertúlia amb Julio Manrique començarà a les 7 de la tarda.